”Första tolv veckorna var för jävliga”

Publicerad 2019-06-15

I oktober ska Anna Jönsson Haag och Emil Jönsson ha sitt första barn.

Nu berättar paret om graviditetens skakiga början.

– Första tolv veckorna var för jävliga, säger Anna Jönsson Haag.

Efter två sagolika karriärer i längdskidspåren beslutade paret Anna Jönsson Haag, 33, och Emil Jönsson, 33, sig för att lägga skidorna på hyllan.

Efter vinter-OS i Pyeongchang kände Anna att motivationen inte fanns där längre. Sambon Emil följde i hennes spår och slutade han också.

Frustrerad av frågorna

Som ett brev på posten kom frågorna om Anna väntade barn. Något hon blev frustrerad av.

– Jag vet att jag har utsatt min kropp för otroligt mycket påfrestningar under min aktiva karriär. Till följd av det har jag inte alltid haft en regelbunden mens. Det är verkligen inte alls säkert att jag kan få barn ...

Nu verkar Anna Haags kropp fungera alldeles utmärkt. När hon och Emil nyligen dök upp på Mammagalan på Berns salonger i Stockholm så var det med en liten, men dock bula på magen.

– Det var absolut planerat, eller så planerat det kan bli för man vet ju aldrig. Men vi har gått över halva tiden, men min mage är väldigt liten. Jag misstänker att mina magmuskler håller emot, men jag kanske blir jättestor sista tiden, säger Anna och skrattar.

Paret är lyckliga och bubblar nästan när de berättar om känslorna.

– Det är dags i början av oktober så nu hoppas jag att sommaren inte blir lika varm som förra året. 

”Mår nästan kaxigt bra nu”

Anna förklarar att hon nu mår bra, men att det var värre i början.

– Första tolv veckorna var för jävliga, men nu mår jag bra. Jag kan träna precis vad jag vill, jag mår nästan kaxigt bra. I vecka 14 åkte jag ett femmilslopp. 

Emil står vid sidan om sin fru och det har han gjort under hela graviditeten.

– Jag finns här, men jag märkte att hon mådde dåligt i början. Själv skulle hon kämpa emot och inte må dåligt av hormonerna, men när jag påpekade det så accepterade hon det. Det viktiga för Anna är att hon får gå ut och träna, då är hon lycklig så jag hänger med henne, säger Emil.

Vad som döljer sig i magen vill de inte ta reda på.

– Vi har inte kollat vad det ska bli och det ska vi inte göra. Det är livets största överraskning tycker jag. Vi kanske gör det om vi får fler barn, men första gången ska det vara en överraskning.