Här avslöjas Hösflot Kläbos guldtaktik

Uppdaterad 2018-02-14 | Publicerad 2018-02-10

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG. Det snackas redan om ”Kläbobacken” i Pyeongchang. 

Sportbladet fångade den norska stjärnan när han la upp taktiken för ett eventuellt guldryck med Petter Northugs tidigare vallare Stein Olav Snesrud. 

– Det kommer att bli brutalt, säger Kläbo. 

Följ ämnen
Längdskidor

När herrarnas skiathlon ska avgöras på söndag riktas alla blickar mot Johannes Hösflot Kläbo. Det 21-åriga norska stjärnskottet har bara kört distansen en gång i karriären. 

Det blev seger då och nu förväntar sig många att han ska vinna igen. 

– Det är väl ingen som vill ha med sig Kläbo när man ska spurta. Men han har visat att det inte är så lätt att skaka av sig honom heller. Han vinner nästan allt, så jag vet inte vad vi ska göra för att bli av med honom, säger Calle Halfvarsson.

”Kommer bli brutalt”

Även de norska åkarna har slagit fast att Hösflot Kläbo vinner om han är med när det ska avgöras. 21-åringen själv är inte lika självsäker. 

– Det kommer bli brutalt. Det finns inget annat att säga, säger han. 

Det är i den sista backen inför upploppet som avgörandet väntas komma och Kläbo har taktiken klar. Sportbladet fångade stjärnan när han diskuterade upplägget med Petter Northugs tidigare vallare Stein Olav Snesrud. 

– Här är det massa plats. Då går jag här och har möjligheten att gå före och gå över på andra sidan, säger Kläbo i en bit upp i backen. 

Snesrud: 

– Då behöver du ha en ordentlig lucka. Då måste du gå tidigt så att du kan välja här uppe.

”Svenskarna måste hitta på något smart”

I brantaste delen av backen fortsätter Snesrud sedan. 

– Ja, alltså får du några meter i botten av backen där och kan välja spår och ser att de släpper så är det ju bra. Men om de hänger med är det inte lika bra att ta det lugnt härifrån då? 

Kläbo: 

– Stanna här? 

Snesrud: 

– Alltså ta det lugnt här nerifrån och upp. Sedan förbi stolpen och så kör du. Du måste få kontroll så att du kan accelerera och att de som ligger i ryggen tappar två tag direkt. 

Det återstår att se om taktiken går hem, men är Kläbo med i backen talar mycket för det. 

– Det är väldigt enkelt, de andra nationerna måste gå ifrån Johannes. Annars blir det en bra norsk placering. Alla typer av upplägg passar Johannes så det är svenskarna och utlänningarna som måste hitta på något smart för att bli av med Johannes, säger norske tränaren Tor Arne Hetland. 

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)