Officiellt: Jon Dahl Tomasson ny förbundskapten

Publicerad 2024-02-26

Jon Dahl Tomasson, 47, blir ny förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll.

Dansken tar över rollen – 96 dagar efter att Janne Andersson lämnat.

– Jag ser enormt mycket fram emot att påbörja det här fina uppdraget, säger Tomasson till SvFF:s hemsida.

Jakten på nästa svenska förbundskapten är över. För första gången får landslaget en utländsk förbundskapten – i Jon Dahl Tomasson.

– Jag ser enormt mycket fram emot att påbörja det här fina uppdraget och att möta supportrar, spelare och förstås media i Sverige. Och att få tänka, tala och drömma i blått och gult, säger dansken till Svenska fotbollförbundets hemsida.

Duon tar över

Med sig som assisterande förbundskapten tar Tomasson med sig holländaren Remy Reijnierse. Duon påbörjar sina uppdrag den 1 mars och avtalen sträcker sig över kvalet till VM 2026 och förlängs automatiskt vid avancemang.

Spelet bakom: Så blev Tomasson ny förbundskapten • Sprickan • Slutkandidaterna

Jon Dahl Tomasson.

– Med Jon Dahl Tomassons erfarenheter från internationell fotboll tar herrlandslaget klivet mot en ny era. Jag är oerhört glad och stolt över att vi kan knyta en förbundskapten av Jons kaliber till oss och jag är väldig nöjd med det arbete som gjorts samt den process vi haft för att hitta den bästa lösningen, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Andrea Möllerberg.

Kommer inte bo i Sverige

Fotbollschefen Kim Källström säger att den svenska taktiken kommer förändras och blir mer offensiv.

På en pressträff efter beskedet berättar Källström också att Tomasson kommer inte kommer bo i Sverige.

– Han kommer vara här i Stockholm så mycket som det behövs. De flesta av våra spelare bor utomlands. Initialt behöver han träffa våra spelare, nyckelspelare, och bygga relationer med dem. Det är en skillnad från tidigare förbundskaptener som varit inne på kontoret ofta. Men det finns ingen manual för hur det ska se ut.

Kommunikationen mellan danske Tomasson och de svenska spelarna?

– Initialt tror jag att det blir engelska. Jag tror Jon kommer bedriva allt på engelska till en början, säger Källström.

Simon Bank: Vit rök över Solna – det här handlar om en revolution

Lämnade Blackburn

Sedan tiden i Malmö FF, som innebar SM-guld 2020 och 2021, har Tomasson tillbringat sin tid i Championship-klubben Blackburn Rovers. Tränaren lämnade laget den 9 februari i något som klubben beskrev som ”ett ömsesidigt beslut”.

Tomasson har även tidigare haft en tränarroll inom landslagsfotboll. Han var assisterande tränare för det danska landslaget mellan 2016 och 2019.

Flest mål i Danmarks historia

Dansken är en av landets största fotbollsspelare genom tiderna. Han har gjort 52 mål på 112 landskamper. Det gör honom till Danmarks bäste målgörare i modern tid.

Med sina tre mål i EM och fem mål i VM är han även landets bästa målgörare i mästerskap.

Spelet bakom: Så blev Tomasson ny förbundskapten • Sprickan • Slutkandidaterna