Hattrick av Hallenius när Sundsvall krossade Trelleborg

Uppdaterad 2018-08-14 | Publicerad 2018-08-13

Sex mål av Sundsvall, tre av Linus Hallenius.

Gif Sundsvall tog en förkrossande seger borta mot Trelleborg efter att Hallenius tryckt in ett hattrick.

Tre mål som tar Hallenius upp på andraplats i skytteligan.

– Det stämde inte alls för mig i spelet i dag, men i stället gör jag tre mål. Det får man väl köpa en sådan här dag, säger Hallenius efter matchen.

Följ ämnen

Det var egentligen aldrig något snack. Redan efter fem minuter gjorde Gif Sundsvall matchens första mål, signerat Jonathan Tamimi, borta mot bottenlaget Trelleborgs FF.

Visserligen kvitterade Trelleborg direkt efter, satte 1–1 genom Marcus Pode ett par minuter senare. Men när matchen var slut hade Sundsvall enkelt tagit hem segern.

1–6 slutade matchen till slut. Ett tangerat klubbrekord i största seger för ”Giffarna” efter två 5–0-matcher genom historien, samtidigt som tabellsjuan har fyra raka matcher utan förlust.

– Det är väl bara en jäkligt god känsla just nu. Det kändes inte som att det var något snack om saken, säger Sundsvalls lagkapten Linus Hallenius till Sportbladet efter matchen.

– Det känns också som en jäkla stor skillnad - om jag jämför med det Sundsvall jag var med sist - på sättet man kan åka ner och möta motståndare som kanske känns enklare på pappret och bara vinna en match med 6–1. Det är stort. Det känns häftigt och vi känner en stolthet över det vi gjorde i dag.

Vad är det mer än målen som ligger bakom att ni åker ner och tar en sådan har seger?

– Nämen vi är fruktansvärt trygga i vårt sätt att spela. Egentligen alla lag som ger oss initiativ - då tar vi det oftast och får kontroll på matchen direkt. Vi har såpass skickliga spelare i laget och är väldigt trygga i vår idé. Att flytta boll, att skapa chanser och när vi dessutom gör mål så är det svårt att komma åt oss. Då kan vi oftast hålla bollen rätt bra och låta motståndarna springa rätt mycket och det tror jag att Trelleborg fick göra i dag.

Upp på andraplats i skytteligan

För Hallenius egen del var detta även en utstående match. Den 29-årige Sundsvall-anfallaren gjorde tre mål mot Trelleborg, ett hattrick efter att han gjort två mål inom loppet av ett par minuter i den andra halvleken.

Efteråt var han ändå självkritisk till sin insats.

– Det stämde inte alls för mig i spelet i dag. Jag har varit väldigt nöjd med alla insatser jag har gjort i år, har varit delaktig i spelet och i dag så fungerar det inte riktigt. Men i stället gör jag tre mål, så det får man väl köpa en sådan här dag. Det är ens huvuduppgift att som anfallare göra mål och stämmer det inte i spelet får jag vara glad för det. Sedan har vi andra i laget som gör riktiga topprestationer när det inte riktigt fungerar för mig, säger Hallenius.

En spelmässig insats som inte fungerade, men faktum är oavsett att Hallenius med sina tre mål utökade sin målskörd till elva mål i allsvenskan denna säsong. Ett facit som tar honom upp på andraplats i skytteligan. Ett ynka mål bakom Häckens Paulinho.

– Nämen det är väl en morot också. Spännande. En bonus att försöka tävla om det, säger Hallenius om skytteligaracet.

Är det något som du ser som en viktig grej?

– Nej. Absolut inte. Det viktigaste är att laget tar poäng och det är därför jag är på banan, för att hjälpa laget att ta poäng. Sedan - som jag sa - så är en anfallares uppgift att göra mål och fortsätter man på det sättet så är man ju där och tävlar. Men det är mer en bonus. Det är en lagsport vi håller på med och inte individuellt.

Vad beror det på att du är i en så bra form just nu?

– Ja-a, det är väl svårt att bara peka på en sak. Jag trivs fantastiskt bra i laget, i gruppen, och vi har ett lag som spelar fantastisk fotboll. Alla vet exakt vad de ska göra. Tydlig idé, riktigt bra ledarskap. Väldig glädje bara. Om man ska sammanfatta det med ett ord så är det väl ”glädje”. Sedan är det klart att jag inte får någonting gratis, jag har jobbat väldigt hårt för det och försöker jobba hårt varje dag. Det finns ingen genväg utan det är hårt arbete som gäller i det man gör.

”Drömmer om någonting riktigt speciellt”

I och med detta resultat fortsätter Sundsvall samtidigt att ånga på. Sundsvall är som nämnt sjua i tabellen i och med segern, två poäng bakom Djurgårdens IF och Malmö FF på femte respektive sjätte plats.

En stor överraskning, sett till vad de flesta trodde inför säsongen. Bland annat tippades Sundsvall sist av media under den årliga upptaktsträffen.

Vad säger den tippningen dig nu, då att ni fortsätter att övertyga?

– Nämen jag har väl uttryckt tidigare att de som tippade oss sist har fått äta upp det. Men samtidigt så är vi inte nöjda. Vi drömmer väl om att göra någonting riktigt speciellt den här säsongen. Visst njuter vi av den här segern i dag och kanske i morgon men sedan blickar vi fram mot nästa match mot Häcken. Så vi tittar inte så mycket neråt, jag tittar uppåt och drömmer om att göra något speciellt. Och de som tippade - ja, de får väl inse att de inte hade så bra koll kanske.

Vad skulle vara ”riktigt speciellt” för er den här säsongen?

– Det vi gör just nu är väl ganska historiskt i vår förening. Vi ligger sjua och har väl skaffat oss ett bra utgångsläge för att fortsätta växa härifrån. Men att börja prata placeringar är väl inget jag vill göra, utan vi tar det match för match och går in med inställningen att vi kan vinna mot alla lag. Just nu tar vi det lite vecka för vecka så får vi se vart vi hamnar.

Och för dig personligen - elva mål, bara 17 omgångar spelade. Hur många mål tror du att du landar på när säsongen är slut?

– Ja det får vi se, säger Hallenius med ett litet flin.

– Just nu känns det bra i alla fall. Så länge jag håller mig i bra form och kan fortsätta prestera bra så är det klart att inställningen är att försöka hjälpa laget genom att göra mål i varenda match. Men vi får se. Jag hoppas jag kan hålla mig fräsch och fortsätta prestera bra så brukar målen trilla in.

För Trelleborgs del var det dock inte mycket att glädjas över. Visserligen hoppade Salif Camara-Jönsson in och gjorde därmed sin första match sedan han drog hälsenan i februari.

Den 34-årige anfallaren blev dock utvisad i slutet av sin allsvenska debut efter en onödig eftersläng på Sundsvalls Jonathan Tamimi.

Dessutom var förlusten Trelleborgs fjärde raka förlust i allsvenskan.