Låt er inte luras av Schweiz

Det hade varnats och puffats och snackats om Ungern, men det var Schweiz som gled igenom EM:s andra match utan större vedermödor.

Är det här rentav mästerskapets dark horse?

Nej då, de kommer i vanlig ordning att ta sig vidare ur gruppen och ryka i åttondelsfinal mot typ Spanien.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Ungern mot Schweiz klockan 15 i Köln är också en EM-match. En match för att plocka ner oss alla på jorden efter Tysklands inledande skottkross i München. En väldigt generisk eftermiddagsbatalj, en sån som gör att man älskar mästerskap.
Och för de båda kombattanterna förstås en match som man absolut på alla sätt måste vinna eftersom Tyskland väntar bakom hörnet, för Ungern redan på onsdag.

Det var kanske mer än något en match mellan ett ungerskt landslag som var svårt att värdera på förhand, men som är ovanligt uppsnackat i sommar, och ett Schweiz som ser ungefär likadant ut jämt. Möjligen med en svagt nedåtgående trend på slutet, efter ett kvalspel som verkligen inte var något för de helvetiska historieböckerna.

Men mot alla prognoser, mot alla indie-förståsigpåare som varnat för Ungern på förhand, var det Schweiz som ledde med två mål efter första halvlek. Och det var helt välförtjänt.

Europas längsta förlustfria svit

Kwadwo Duah hade inte många spikat i startelvan på förhand, men 27-åringen från Ludogorets förvaltade Michel Aebischers precisa framspelning mellan Ungerns stela mittbackar på ett kliniskt sätt. Tyvärr fick han vänta på att fira, men det var inte Var som var problemet den här gången. Det var en väl flagglad assisterande domare som signalerade för en icke-existerande offside. Men mål var det och glatt blev det i det röda hav av schweizare som korsat tyska gränsen och tagit sig till Köln.

Ungern svarade med att knappt gå upp i puls. Faktum var att de såg helt ostörda ut av målet. Kanske lite väl likgiltiga, för just före paus utökade finfine Aebischer till 0–2 för Schweiz, som faktiskt var överlägsna i första halvlek.

Ungern kom till EM med Europas längsta förlustfria svit. Det är ett lojalt kollektiv som sällan darrar, med Liverpool-mittfältaren Dominik Szoboszlai som stjärna och referenspunkt.

Man hade inte förlorat en match sedan september 2022 och den italienske förbundskapten Marco Rossi har kanoniserats till ungersk medborgare på kuppen.

Kanske var det sviten som gjorde att ungrarna såg genuint lugna ut också i början av andra halvlek. Det här skulle nog lösa sig.

Inget att hetsa upp sig över

Med en halvtimme kvar ökade Rossis män intensiteten och de fick utdelning efter bara några minuter. Det var Szoboszlai som slog det utsökta inlägget som skruvade sig in mot bortre stolpen, där Barnabás Varga vred bort sin bevakning och nickade in reduceringen bakom Yann Sommer.

Barnabás Varga är, förutom bärare av EM:s kanske tuffaste fotbollsnamn, också färsk i de här sammanhangen vid 29 års ålder och landslagsman bara sedan förra året.

Och detta är ju också EM: Mästerskapsdebutanter från bulgariska Ludogorets och ungerska Ferencvaros som rör sig mot 30-strecket blir tillfälliga huvudrollsinnehavare i en öppningsmatch, som båda måste vinna.
Men Rossis gäng var inte tillräckligt påkopplade idag. Dålig dag för det, Ungern! Det blev smärtsamt tydligt när målvakten Yann Sommer slog en inspark hela vägen mot Ungerns backlinje som Willi Orbán nickade helt nonchalant till inbytte schweizaren tillika anfallaren Breel Embolo som punkterade matchen.

Men låt er inte luras av detta Schweiz. De brukar sköta gruppspelet fint, det är i nästan steg det nästan utan undantag tar stopp. Detta fotbollsmästerskapens pålitliga klocka.

När vi tillfälligt stänger grupp A är det Tyskland som myser mest. Det här var ju inget att hetsa upp sig över. Julian Nagelsmann behöver inte sova dåligt än på ett par vekor.