Jonas, 45, hittade kvinnan i gruvhålet i Norberg

Uppdaterad 2022-10-21 | Publicerad 2022-05-07

Jonas Hallin och hans två barn var ute och letade efter en gammal gruvby när de hörde svaga rop på hjälp.

De kom från kvinnan som låg på botten i det 20 meter djupa gruvhålet.

– Det var ren tur att vi hittade dit, säger Jonas.


 Uppdatering 221021: Döms för att ha knuffat ner kvinna i gruvhål


Jonas Hallin, 45, är hemmahörande i Åkers styckebruk och har som intresse att åka runt i Sverige och titta på gamla övergivna platser. Runt klockan 16, fredagen den 22 april, letade han tillsammans med sina två söner – åtta och elva år gamla – efter en gammal gruvby.

Han hade läst i en tidsskrift att gruvbyn skulle ligga någonstans mellan Norberg och Avesta. Alltså ungefär tolv mil hemifrån.

– På landsvägen mitt emellan Norberg och Avesta svängde vi upp på en grusväg som ledde förbi villaområden och en bondgård. Från grusvägen svängde vi sedan upp på en ganska igenväxt skogsväg, säger Jonas.

Han och barnen hade svårt att hitta fram till gruvbyn.

– Vi irrade runt ganska mycket och tänkte skita i det. Barnen var inte så sugna. Men jag tänkte att när vi ändå var där kunde vi fortsätta ett tag till, säger han.

Jonas Hallin och hans två söner hittade kvinnan i gruvhålet i Norberg.

Jonas: Någon ropade på hjälp

Efter en stund förstod Jonas att de var på rätt spår och parkerade bilen. Trion vandrade ut i skogen och kort senare kom de fram till ett cirka 20 meter djupt gruvhål.

Jonas gick fram till kanten och tittade ner.

– Jag fick svindel. Det var som en snökant en bit ner i hålet. Längst ner såg det ut vara skräp och en gång åt sidan, säger han.

Jonas backade från kanten och gick tillsammans med barnen runt hålet. Då sade en av sönerna att det lät som att någon ropade nerifrån hålet.

Jonas gick återigen närmare och hörde med sina egna öron att någon ropade: ”Help!”

– Jag ropade tillbaka och fick svar. Först tänkte jag att det kanske var ett barn som var där nere och skojade med oss, säger han.

”Kunde först inte se vad som stod”

Jonas tittade ner i hålet en gång till och såg att det var något som rörde sig på botten. Han förstod snabbt att det inte var ett skämt.

– Jag hörde på personens röstläge att det var allvar. Hon lät trött och olycklig. Det lät som att det här var hennes sista rop på hjälp.

Han tänkte att det kanske fanns en annan väg ner till gruvhålets botten och sprang runt i skogen och letade. När han blev varse att någon alternativ väg inte fanns återvände till gruvhålskanten.

Många funderingar for genom Jonas huvud.

– Jag tänkte på hur fan hon hade hamnat där och vad hon gjorde här ute helt själv. Det kändes inte som en plats man åker till ensam.

Han återfick kontakt med kvinnan i hålet och berättade att han skulle skaffa hjälp.

Jonas ringde till 112 och sade att det var en person i nöd i ett djupt gruvhål. SOS Alarm-operatören frågade var någonstans gruvan låg. Till en början visste Jonas inte svaret på frågan.

– Det var frustrerande för jag har inget bra ljus i kartfunktionen på min telefon. Jag kunde först inte se vad som stod på skärmen. Till sist ploppade GPS-koordinaterna upp och jag kunde skicka dem.

Jonas Hallin och hans två söner hittade kvinnan i gruvhålet i Norberg.

Jonas: ”Ren tur att vi hittade dit”

Ungefär 25 minuter senare var räddningsledaren på platsen, tätt följd av brandkår och polis.

– En brandman klättrade ner i hålet med hjälp av ett rep. Jag och barnen stod kvar och pratade med polisen.

Räddningsstyrkan på plats förstod att de på egen hand inte skulle kunna få upp kvinnan. En helikopter tillkallades och lyckades fira ner en sjukvårdare tillsammans med en bår i en vajer i gruvhålet.

– Båren med kvinnan fastspänd hissades rakt upp för att inte slå i någon av gruvhålets kanter. Så fort kvinnan hissats upp körde helikoptern iväg med henne.

Jonas kände sig lättad när kvinnan blev räddad ur hålet. Sedan dess har han funderat mycket på slumpen att han och barnen var på platsen just den där fredagen.

– Det var ren tur att vi hittade dit och fann det där stället. Jag blir sorgsen när jag tänker på det, säger han.

Mannen sitter häktad

Aftonbladet har tidigare rapporterat att polisutredningen har kommit fram till att kvinnan blivit nedknuffad i gruvhålet av en man, efter att hon tackat nej till att gifta sig med honom. Hon tros ha legat i gruvhålet en längre tid.

Mannen sitter just nu häktad misstänkt för mordförsök och våldtäkt.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!