Filippa Reinfeldt hotar med politisk comeback

Anna Kinberg Batra är bara en av dem som har anledning att oroa sig över Filippa Reinfeldts planer på politisk comback

Filippa Reinfeldt är en av de mest ideologiska och kompromisslösa moderatpolitiker vi sett. Och nu är hon kanske på väg tillbaka, den här gången som finanslandstingsråd i Stockholm.

Medan hennes dåvarande man från Rosenbad lanserade de nya balanserade Moderaterna genomförde Filippa Reinfeldt något helt annat i Stockholm. Och det är bara det första skälet att oroa sig över hennes planer på comeback.

I huvudstaden var det tokprivatisering som gällde. Det har förstås haft ett pris. Bara den fantastiska upphandlingen av stödstrumpor och andra sjukvårdsprodukter från företaget Onemed kommer att kosta en miljard extra.

Räkneverket tickar

Vad räkningen för de privata intressenas inblandning i Nya Karolinska landar törs man nästan inte tänka på. När Svenska Dagbladet i början av året försökte räkna landade man på över 61 miljarder. Men räkneverket tickar fortfarande.

Filippa Reinfeldt kan redan vara en av våra dyraste politiker någonsin.

Det andra skälet att frukta Filippa Reinfeldts comeback är hennes fullständigt ogenerad inställning till gränsen mellan olika uppdragsgivare. När hennes partikamrater sparkade ut henne från landstingspolitiken tog hon genast anställning hos Wallenbergs vårdkoncern Aleris, händelsevis ett av de bolag som tjänat bra på privatiseringspolitiken.

Det är klart att sidbytet ställer frågor om lojaliteten.

Hoppar över linjen

Nu kan alltså Reinfeldt vara på väg att hoppa tillbaka över linjen.

En tredje orsak till oro är att Filippa Reinfeldt antagligen är den ledande svenska politiker som tar lättast på ansvar och öppenhet, mot pressen och mot medborgarna.

Filippa Reinfeldt har aldrig haft några problem med att ställa upp för välvilliga intervjuer eller trevliga reportage. Men när det handlar om svåra frågor och politiska problem brukar hon vara fullständigt oåtkomlig.

Stödstrumporna för sex tusen kronor paret, ville Filippa Reinfeldt till exempel absolut inte prata om.

Större ambitioner

Dessutom är det inte alls säkert att Filippa Reinfeldts politiska ambitioner tar slut vid länsgränsen. Det är ett fjärde skäl att oroa sig. Tidigare har ju familjebanden stoppat planer på en nationell roll. Idag är det hindret borta och ska sanningen fram oroar sig nog Anna Kinberg Batra lite för sin ställning.

Med Filippa Reinfeldt i rikspolitiken skulle plötsligt tokprivatiseringen och utförsäljningen av gemensamma tillgångar få en helt ny spelplan. Då talar vi - förutom välfärden - om vattenkraft, skogar och gruvor.

Vi gör nog bäst i att hålla ögonen på stockholmsmoderaternas senaste maktkamp.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.