Mejla

Ingvar Persson

Adaktusson är inte den vän Israel skulle behöva

Bosättningarna stänger vägen mot fred

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: URBAN ANDERSSON

Samtidigt som John Lundvik förbereder sig för Eurovisionens semifinal visar ny israelisk statistik att statsstödet till bosättningspolitiken har ökat dramatiskt. Bara 2017, samma år som Donald Trump flyttade in i Vita Huset, ökade bidragen till bosättningarna på den ockuperade Västbanken med nästan 40 procent.

För alla utom möjligen Trump själv och den israeliska högern är det mycket oroande. Bosättningspolitiken strider nämligen inte bara mot internationell lag. Den stänger också ner det alla utom de mest extrema på respektive sida ser som den enda långsiktiga vägen till fred i konflikten mellan israeler och palestinier, en tvåstatslösning.

Stänger dörren för fred

De israeliska bosättningarna håller helt enkelt på att stänga den dörren, kvadratmeter för kvadratmeter. Många, också i Israel, fruktar att det i längden också hotar den israeliska staten.

I precis den situationen valde en av Sveriges ledande politiker, Lars Adaktusson, i förra veckan att stå som värd för ett möte med den israeliska organisationen My Truth.

My Truth är ett försök att tysta de vittnesmål om övergrepp som kommit från israeliska soldater, bland annat genom organisationen Breaking the Silence. Det framstår som en klassisk påverkansoperation. Så långt råder egentligen ingen oenighet.

Att organisationen dessutom har band till bosättarrörelsen är däremot kontroversiellt, så kontroversiellt att Lars Adaktusson i förra veckan förnekade att någon av hans gäster skulle företräda bosättarna eller själv vara bosättare.
Vi förutsätter att Adaktusson tror att det stämmer. Som före detta journalist vet han att det brukar gå illa för politiker som far med osanning.

Lever i en bosättning

Problemet är att det är just det Adaktusson gjort i det här fallet. Avihai Shorshan, verkställande direktör för My Truth och en av talarna på förra veckans möte, bor i själva verket i den illegala bosättningen Kfar Adumim. Han är dessutom aktiv i organisationen Jerusalem Belt Forum som verkar för tvångsförflyttning av palestinska samhällen runt Jerusalem.

Det är inte vi som påstår det. Det gör den tidigare israeliska ambassadören i Sydafrika Ilan Baruch i en debattartikel i dagens Aftonbladet.

Baruch, som för närvarande leder en arbetsgrupp med före detta politiker och tjänstemän som vill verka för en tvåstatslösning, konstaterar att Israel behöver vänner som vill bidra till respekten för grundläggande demokratiska värden. Men man behöver inte supportrar som lierar sig med grupper som attackerar människorättsorganisationer, struntar i internationell lag eller palestinska liv.

Medvetet eller inte, det tycks vara precis det Lars Adaktusson har gjort.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE