Fler Ferraris i Sverige – tack vare sossarna

Ökad efterfrågan på lyxbilar i pandemin

Den som köper en Ferrari i Sverige har i snitt redan fem andra bilar. Under pandemin har försäljningen exploderat.

En helikopter med tre unga män, börshajar från Stockholm, landar snart i Norrköping. Sedan kör de hem i varsin Lamborghini. Så beskriver Sejad Bilajbegovic, vd för Platinum Cars en dag på jobbet för Dagens Nyheter. För honom har försäljningen ökat under pandemin, och hans största problem är att hinna fylla på i bilhallen för att möta kundernas krav. Under en kris ska vi spara inför sämre tider sägs det. Det är något Sveriges rika inte behöver bry sig om.

Snittpriset för en bil hos Bilajbegovic är 750 000 kronor, de dyraste kostar över fyra miljoner kronor.

– Det finns ju de som har kunnat kapitalisera på pandemin. Överklassen och övre medelklassen som har kvar sina jobb och företag inom rätt branscher har inte lidit någon kris av det här året mer än att de kanske inte har lika kul, säger Sofia Ulver, docent i marknadsföring till DN.

Ökad efterfrågan på lyxbilar

Det handlar inte om att dessa bilköpare prioriterar bort sitt sparande för att köpa en lyxbil. Den som köper en Ferrari i Sverige har i snitt redan fem andra bilar, och kan enkelt köpa en sjätte. I slutet av förra året lanserade bilmärket Aston Martin deras nya svenska satsning. De har ”märkt en ökad efterfrågan på lyxbilar i allmänhet i Sverige”.

Normalt är det den rikare delen av befolkningen som brukar ta den första stora smällen eftersom deras ägande ligger i företagen och finansmarknaden. Sådana effekter på förmögenhet har inte synts under pandemin, just på grund av alla stödpaket som delats ut, berättar Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi för DN.

Överklassen drar ifrån

Men är det något fel med att fler kan köpa lyxbilar? Det är väl toppen om de lyfter den svenska ekonomin och deras rikedomar sipprar ner till vanligt folk? Tyvärr är det inte vad vi sett här. Länge har klyftorna ökat i rekordfart i Sverige, snabbare än i något annat OECD-land. Det betyder att de rika har blivit rikare, medan de som hade det tufft tidigare har det svårare nu. Svenskars förmögenheter har aldrig varit större än nu, men den är koncentrerad till en klick som drar ifrån.

Sveriges superrika blir bara rikare, mycket tack vare vår ekonomiska politik. Vi är det land där det har gått att bli rik rekordsnabbt genom att starta företag inom skola, vård och omsorg.

Det är våra skattepengar som fördelas från vanliga lönearbetare till företagsägare. Och vi vet inte exakt hur stora förmögenheter det handlar om, eftersom många planerar aggressivt för att slippa betala skatt i Sverige.

Men så länge vi fortsätter fördela pengar från fattiga till rika så kan i alla fall landets lyxbilsförsäljare andas ut.