Jimmie Åkesson är Sveriges Orbán

Partiet hyllar auktoritära ledare

Jimmie Åkesson har sagt att han tycker bättre om Orbán än Angela Merkel.

Till slut var det dags. EU kan äntligen stoppa utbetalningar till Ungern, vars regering monterat ner landets demokrati under flera år. Hittills har försöken att straffa den auktoritära premiärministern Viktor Orbán blockerats av den allierade polska regeringen. Men nu har spelplanen förändrats.

Gratulerades av Putin

Viktor Orbán har gjort sig känd för sina nära relationer till Rysslands diktator Vladimir Putin. När Orbán vann valet i Ungern tidigare i veckan, firade han med att kalla Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj sin ”motståndare”. Putin gratulerade Orbán till vinsten.

Samtidigt upplever Polen det ryska kriget som ett existentiellt hot. De tar emot flyktingarna från Ukraina, de ligger inom vad Putin kallar för sin ”intressesfär”. Polens president har tagit avstånd från Orbáns uttalanden om Zelenskyj och sagt att han inte förstår Ungerns inställning till Ukraina. Plötsligt är EU:s två auktoritära, högerkonservativa regeringar splittrade.

Kan strypa pengarna

I februari i år dömde EU-domstolen att det är lagligt att stoppa utbetalningar till länder som bryter mot unionens demokratiska värderingar. Det handlar om enorma summor pengar. De största fonderna står tillsammans för ungefär 150 miljarder euro, runt 80 procent av EU:s budget. Ungern är en av de största mottagarna av EU-pengar. Utan dem skulle Viktor Orbán antagligen få det svårare med stödet på hemmaplan.

SD på bjudresa till Moskva

Även i Sverige har vi högerkonservativa partiledare med tveksamma relationer till Ryssland. Bara ett par veckor innan den ryska invasionen av Ukraina vägrade Jimmie Åkesson välja mellan USA:s president Joe Biden och Vladimir Putin. Vid den tiden hade de ryska trupperna redan omringat Ukraina.

Sverigedemokraternas riksdagsledamöter har åkt på bjudresor till Moskva. En lokal SD-topp bad Putin komma till Sverige och ”avsätta vår landsförrädare till statsminister”. Tidigare i år klagade den tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth i sin tidning Samnytt på den svenska synen på Ryssland: ”samma epitet som man klistrar på Ungern, ’antidemokratiskt’, ’totalitärt’, ’diktatur’ med mera, klistrar man på Ryssland”. För bara en vecka sedan petades ännu en riksdagsledamot som spridit rysk propaganda.

Åkesson föredrog Orbán

När Jimmie Åkesson fick frågan om vem han föredrar av Tysklands dåvarande förbundskansler Angela Merkel och Viktor Orbán, valde han Orbán. Tidigare nämnda Ekeroth har kallat Orbán ”världens främsta statsledare”. I Europaparlamentet har SD tidigare röstat emot att straffa Ungern för antidemokratiska politiska beslut. Den sedan dess petade Europaparlamentarikern Kristina Winberg sa att Viktor Orbán var ”precis den ledare hon skulle vilja ha i Sverige”.

I Europa är den främsta Putin-anhängaren mer isolerad än någonsin. Men i Sverige är det mest ryssvänliga partiet en del av oppositionens regeringsunderlag. Moderaterna och Kristdemokraterna räknar med Sverigedemokraternas mandat efter valet i höst.

Den som röstar på Ulf Kristersson får Sveriges Viktor Orbán på köpet.

Följ ämnen
Ukraina