Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Marika, Marita

Tilltugg innan utgång?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-15

Hej,

Jag och mina kompisar brukar samlas hemma hos mig för en drink eller öl innan utgången

Jag är ute efter något tilltugg att bjuda på (det blir så

trist med typ jordnötter).. Snittar helt enkelt, något bra förslag?

MVH

Markus

Hej Markus!

Här kommer några olika snittar, varje recept räcker till åtta stycken:

Ren glädje

Du behöver:

75 g rökt renstek

2–4 cm pepparrot

100 g färskost med pepparrot eller naturell

1/2 äpple

8 kvistar färsk timjan

3 skivor mörkt bröd

Gör så här:

1. Strimla rensteken.

2. Riv pepparroten grovt på rivjärn. Lite om du har pepparrotsost, mer om du har naturell.

3. Skär tunna skivor av äpplet. Skär sedan i små tärningar.

4. Rosta brödet (hoppa över om du använder pumpernickel)

5. Tryck ut 8 rundlar ut brödskivorna med en liten utstickare eller snapsglas.

6. Bred på osten. Strö på äppeltärningar och riven pepparrot.

7. Garnera med timjanskvist och ett ”hyvelspån” pepparrot.

Laxguaca

Du behöver:

4 skivor toast (finns med surdeg – inte dumt!)

1 avokado

1/2 chilifrukt

3 msk hackad färsk koriander

1 lime

150 g färskrökt lax

salt

peppar

Gör så här:

1. Rosta brödet och skär i 24 trianglar.

2. Fixa guacan: Dela och kärna ur avoakadon. Gröp ur fruktköttet med en sked. Lägg i en skål eller bunke och mosa med en gaffel.

3. Kärna ur och finhacka chilin. Rör ner i avokadomoset – men ta undan lite hack till garnering.

4. Hacka koriandern och rör ner i avokadomoset. Spara några snygga kvistar till garnering.

5. Smaka av moset med salt, peppar och pressad lime.

6. Lägg lax på 8 brödtrianglar.

7. På med 8 trianglar till som en andra våning och bred avokadomoset på dem.

8. Lägg på sista 8 trianglarna och toppa med lax.

9. Garnera med chilihack och korianderkvist.

Den lille dyrelege

Du behöver:

2 skivor bacon

2–3 skivor mörkt bröd

100 g bredbar leverpastej

4 cornichonger

färsk timjan till garnering

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Bred ut ett ark bakplåtspapper eller folie på en plåt/långpanna och lägg ut baconet. Stek knaprigt i ugnen och låt skivorna rinna av på hushållspapper.

3. Rosta brödet och stansa ut rundlar med hjälp av glas eller utstickare och en liten kniv.

4. Bred dem generöst med leverpastej.

5. Garnera med bacon, halv cornichong och timjanskvist.

Räkfrossa

Du behöver:

2 skivor mörkt bröd

2 hg färska eller frysta räkor med skal

0,5 hg löj- eller stenbitsrom

1/2 citron

MAJONNÄSEN:

1 ägg, gulan

1 msk osötad senap

1/2 citron

3 dl neutral olja

1 dl hackad dill (löst packad)

salt

peppar

Gör så här:

1. Tina frysta räkor så pass att du kan skala dem.

2. Ta fram ägget och de andra ingredienser till majonnäsen så att de blir rumstempererade. (Det blir mycket lättare att lyckas med majon då.)

3. Skala räkorna och ställ kallt så länge.

4. Rör ihop majonnäsen: Dela ägget. Lägg gulan, senapen, någon tesked pressad citron och lite salt i en stor bunke. Rör ihop med en visp.

5. Vispa ner oljan – först droppvis, sedan i en tunn stråle – i äggule-blandningen. Smaka av med salt, peppar och kanske mer pressad citron.

(Skär sig majon så gör du så här: vispa ihop en ny äggula med lite pressad citron i en stor bunke tills gulan bleknar något. Pressa den skurna majonnäsen genom en sil ner i en bunke. Vispa ner den skurna majon droppvis ner i den nya äggulan lugnt och försiktigt. När majonnäsen håller ihop kan du börja vispa ner större mängder.)

6. Hacka dillen och rör ner i majonnäsen.

7. Rosta brödet och skär i avlånga minilandgångar.

8. Dutta på majo och lägg på räkor. Garnera med löjrom, dillkvist och liten citronbit.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson