Glutenfria kornet

Uppdaterad 2017-08-23 | Publicerad 2015-10-23

Här är nya, trendiga supermaten

I Etiopien är teff vardagsmat – bokstavligen. Pannkakan injera som i princip äts vid varje måltid görs nämligen på just teff.
Nu har dock väst­världen fått upp ögonen för superkornet och fler och fler produkter med teff som bas, finns att köpa.

Det glutenfria kornet som är protein- och kalciumrikt, är egentligen en grässort som odlas på de etiopiska och eritrianska högländerna. Kornet trivs bäst på ca 2000 meters höjd och försöksodling i Sverige har gått sådär. Trots den långa transportsträckan spås teff snart vara hetare än både quinoa och dinkel nu när superkändisar som Gwyneth Paltrow och Victoria Beckham lovordat det lilla afrikanska kornet.

Men populariteten har också sitt pris. Fram tills i våras förbjöd makthavarna i Etiopien exporten av teff. När quinoa blev västvärldens bebis sköt nämligen priserna i höjden, vilket ledde till att lokalbefolkningen i de sydamerikanska odlingsländerna inte längre hade råd att köpa det. Därför sker exporten av teff nu under strikta former övervakad av landets regering.

Superkrafter

Eftersom teff är glutenfritt funkar kornet för de allra flesta av oss. Fiberinnehållet ger dig dessutom en utmärkt mättnadskänsla och håller igång magen så du inte blir förstoppad. Som om det inte vore nog sägs teff lindra pms på grund av sitt höga kalcium.   

Anfaller

Teff innehåller mycket mer kalcium än alla andra korn på marknaden. Drygt 2 dl kokt teff innehåller lika mycket kalcium som 1 dl kokt spenat.

Det här gör kornet till ett utmärkt val för till exempel veganer eftersom kalcium behövs för både benuppbyggnaden och tänderna och dessutom är bra för hud och hår. Ett bra kalciumintag har dessutom kopplats till en minskad risk för spridd bröstcancer, enligt australiska forskare.

Hemligt vapen

Till skillnad från många andra korn är teff rikt på både C-vitamin och järn – perfekt i vinter när du känner dig trött och orkeslös! Järn förbättrar dessutom din koncentrationsförmåga och kvalitén på ditt hår, medan C-vitamin håller dig frisk genom förkylningarnas förlovade säsong.

Katarina Wendelin