Fett vs lätt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-03

Det pågår ett fettkrig därute.

Margarin mot smör.

Jag vet vilken sida jag hejar på.

Den som gör våra skolbarn mätta.

Nu blossade det upp en rejäl match om margarinet igen.

I ena ringhörnan: läkaren Annika Dahlqvist som står fast vid att det inte kan finnas något sundare än riktiga råvaror för våra dagis och skolbarn. De bör alltså få helmjölk istället för lättmjölk och riktigt smör eller Bregott istället för vämjeligt lättmargarin.

I andra ringhörnan Livsmedelsverket, som i decennier hävdat att barn ska äta det där kemiska hopkoket som kallas margarin. På vilka grunder är ytterst oklart.

Den ena ringhörnan hävdar – utan några särskilda hänvisningar – att margarin påverkar barnens mentala hälsa.

Den andra ringhörnan fortsätter att som en trögtänkt papegoja påstå att margarin skulle vara bättre enligt vetenskapliga rön. Fast det finns inte en enda – inte en enda – studie gjord på hur margarin påverkar vår hälsa.

Vi kan ta ett mycket lättare argument mot lättmargarin och lättmjölk på dagis och i skola.

För ett drygt år sedan gjorde Aftonbladet en omfattande undersökning av skolmaten i hela Sverige, unik i sitt slag. Vi provvägde 300 tallrikar med skolmat som barnen lagt för sig själva. Vi lät analysera tio olika skolmåltider, spridda över landet och under veckodagarna, näringsmässigt.

Resultatet visade att barnen i nio fall av tio inte får i sig den näring självaste Livsmedelsverket förordar. I testet hade vi tagit med ett glas lättmjölk och en skiva hårt bröd med lättmargarin.

Skolmaten kom i flera fall inte ens upp i kaloriinnehåll som en bantningsrätt för vuxna.

Och portionerna låg väldigt långt ifrån vad Livsmedelsverket föreställer sig att barn ska äta.

Verkets rekommendation är att en 8-åring ska äta fyra hekto – nästan ett halvt kilo – mat till lunch.

Tjena!

Och i dag räknade jag om allting igen. Istället för lättmjölk räknade jag på helmjölk, istället för lättmargarin räknade jag med smör.

Och kan man tänka sig: de usla siffrorna hyfsade till sig. Men kom ändå bara upp till drygt hälften av vad barnen borde få i sig av skollunchen.

Så, vi behöver inte orda om mental hälsa eller inte.

Ge bara ungarna riktigt smör eller Bregott och riktig mjölk så att de har en rimlig chans att bli mätta!