Luqaz Ottosson tävlar i Årets kock 2021

Kockens gå-bort-present: Smaksatt smör – se videoklippet

För tredje gången står Luqaz Ottosson i final i Årets kock. I fjol slutade han på en fjärde plats.

– I år testade jag en ny grej, verkligen en chansning, säger Luqaz Ottosson om tävlingen som avgörs den 16 september.

  • Grattis till finalplatsen! Hur har sommaren varit?

– Tack så mycket. Det har varit intensiva veckor där all energi har gått åt att fokusera på min restaurang. Det har varit en galet bra sommar, men snart lugnar det sig. Då går jag helt in i Årets kock-bubblan.

  • Du tävlar för tredje gången i Årets kock, vilka är fördelarna med att ha tävlat förut?

– Jag känner ett lugn över att ha koll på småsaker. Nu vet jag hur köken ser ut och hur morgonmötena och prisutdelningen går till. Jag slipper sådana orosmoment, det är absolut en fördel.

  • Hur såg ditt tävlingsbidrag ut?

– I år testade jag en ny grej, verkligen en chansning, att tävla med en iskall rätt. Jag ville sticka ut från klassiska tunga smaker med något kallt och fräscht. Det blev en rätt på gurka. Gurksorbé, inlagd gurka och halstrade svenska ostron.

Den gotlandsbaserade kocken Luqaz Ottosson känner ett lugn inför årets Årets kock-final.
Den gotlandsbaserade kocken Luqaz Ottosson känner ett lugn inför årets Årets kock-final.

Gul lök - ”en utmaning”

Ett av momenten i finalen har de tävlande redan fått reda på – att laga en varm huvudrätt på gul lök som huvudråvara.

  • Hur går tankarna kring lökmomentet?

– Alla verkar exalterade över den gula löken. Jag håller med om att det är kul att låta en sådan basråvara vara huvudpjäs. Men den är verkligen svår. Att få en gul lök att lysa igenom på tallriken och få det att kännas som en fullt komponerad rätt blir en utmaning.

  • Finns det någon smak eller råvara som du hoppas slippa i tävlingen?

– Ingen speciell smak som jag inte gillar, däremot har jag inte jobbat så mycket med fisk och skaldjur. Det finns knappt på Gotland därför har det inte fallit sig naturligt att servera det på krogen.

”Vinst skulle ge en större plattform och friare händer”

  • Vad skulle en vinst i Årets kock betyda för dig?

– Jag är ganska nöjd med mitt liv idag. Jag har den restaurang jag länge drömt om hittar på roliga grejer. Men självklart skulle det ge mig en ännu större plattform och friare händer att göra det jag vill. Jag ska inte mörka att det vore jättekul att vinna.

  • Är du en tävlingsperson?

– Jag tycker det vilar en negativ klang över uttrycket. Det är väldigt roligt att tävla och mäta sig, men det är inte det livsviktigt. Den dagen det är så viktigt att vinna att jag blir arg om jag förlorar är det inte så roligt längre. Men jag är ju med i den här tävlingen så ja, det säger väl något!

  • Vinner du?

– Ja! Jag har en bra känsla. Är det nån gång det ska gå så är det i år. Jag har lärt mig mycket av de två tidigare finalerna och går in i tävlingen med ett helt annat lugn i år.

Luqaz Ottosson

  • Bor: På Gotland, men är uppvuxen i Eksjö, Småland
  • Ålder: 35
  • Jobbar: Driver restaurang Rot på östra Gotland
  • Aktuell: Finalist i Årets kock 2021
  • Instagram: luqazo
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN