Ett öppet brev till Anders Bagge

Tobbe Ek: Vad gör du i ”Idol” egentligen?

Jag gillar dig verkligen, Anders Bagge.

Och tittarna älskar dig, så mysig och varm och god du tycks vara i tv-rutan och så har jag också lärt känna dig de gångar jag intervjuat dig.

Och ”idol”-deltagarna ser upp till dig och lyssnar till det du har att säga.

Men vad har du att säga? Vad gör du i ”Idol” egentligen?

Du säger det själv i din kritik till Kevin Klein: ”Jag är här för att recensera ditt uppträdande”.

Exakt så, kära Anders Bagge. Jag skulle bli så enormt tacksam om du faktiskt gjorde just det och inte snurrade in dig för mycket i saker som:

Höjdhoppsreferenser

Till Erika Bitanji: ”Jag ska försöka vara lite klarare faktiskt. Om vi säger att ditt personbästa är 1,80 i höjd, sen så tänker du, äh dra upp ribban till 2,40 och sen provar man det, det är dömt att misslyckas.”

Referenser till irrelevanta artister

Till Chris Kläfford: ”Det konstiga är att den här låten lät plötsligt som en Richard Marx-låt när du sjöng den, från Kent till Richard Marx.”

Och till Hanna Ferm: ”Du liknar en tjej som heter Lara Fabian, från Kanada, i din röst. Hon har fyra oktavers omfång, precis som Christina Aguilera har.”

Referenser till din rumpa

Till Joakim Jakobsson: ”Det magiska, det hände där, då rös jag till i skinkorna.”

Refererade telefonsamtal till dina kompisar

Till Jemima Hicintuka: ”Jag fick ett samtal från en vän som sa: ”Jemima, hon är redan en färdig artist som de har hyrt in, va?”

För Anders. ”Idol”-deltagarna ser upp till dig. De behöver din konstruktiva kritik. De längtar efter din och resten av juryns kunskap. Inte konstiga liknelser, märkliga referenser eller skojfriska rumpformuleringar.

För de är – nio nu – kunskapshungrande blivande artister som behöver all hjälp de kan få.

Och du är där för att ge dem det.

I rättvisans namn ska jag ge framför allt dig, men också övriga juryn, att ni den här veckan var betydligt mer konstruktiva än ni varit under hela hösten sammantaget.

Men ni kan ännu bättre.

Inte för min skull. Utan för ”Idol”-deltagarnas.

ANNONS