Senatorns FBI-krav: Utred om Putin fifflar med valet

Foto: REUTERS
Senator Harry Reid.
NYHETER

Senator Harry Reid uppmanar FBI att utreda om Ryssland försöker manipulera presidentvalets utgång.

Samtidigt manar den federala polismyndigheten till skärpt säkerhet inför valet – efter att dataintrång i två staters väljardatabaser avslöjats.

– Vi tar alla försök att påverka vårt lands affärer på största allvar, oavsett vem som ligger bakom, säger FBI-chefen James Comey.

Arizona och Illinois har utsatts för dataintrång i sina väljardatabaser, rapporterar Reuters. Databaserna innehåller främst information som också går att få tag på via lagliga kanaler men FBI väljer ändå att varna. Myndigheten går ut med ett meddelande där de ber berörda myndigheter i alla stater att skärpa sin it-säkerhet inför det stundande presidentvalet.

En FBI-källa säger till Reuters att attacken fortfarande utreds och att de fortfarande letar efter tecken på att fler stater drabbats.

Från valkampanjerna har det tidigare rapporterats om flera dataintrång.

Sökte Trump-info

Washington Post avslöjade i somras att två hacker-grupper med kopplingar till det ryska försvaret och den ryska regeringen, gjort intrång i Demokratiska nationella kommitténs nätverk. Under ett års tid ska de haft tillgång till hela nätverket och de ska då specifikt ha letat efter den information det demokratiska partiet sammanställt om republikanernas presidentkandidat Donald Trump.

I veckan rapporterade amerikanska medier att bakom attackerna står Ryssland. Intrången ska ha varit ett ryskt försök att fälla Hillary Clinton i valet i november. Anonyma FBI-källor säger till The Daily Beast att myndighetens teori är att operationen styrs direkt från Moskva i syfte att få Donald Trump vald.

Ryssland har förnekat all inblandning i de hackerattacker som upptäcktes i juni.

Reid: ”Ryska inblandningen omfattande”

Under tisdagen gick den senatens demokratiska ledare Harry Reid ut och uppmanade FBI att utreda misstankarna om att ryska krafter kan påverka valet.

”Den ryska inblandningen är mer omfattande än vad som är känt och det kan innefatta försök att förfalska det officiella valresultat”, skriver toppdemokraten Reid i brevet adresserat till FBI-chefen James Comey, skriver New York Times.

I en tidigare intervju har han sagt att han är rädd att ”Vladimir Putins mål är att fiffla med valet”.

Harry Reids anklagelser gör också gällande att det finns kopplingar mellan Ryssland och Donald Trump. Senatorn pekar på att det inom Trumps organisation har funnits och finns rådgivare med tydliga band till Ryssland, skriver New York Times.

”Räcker med sex stater”

Enligt Reid så räcker det för Ryssland att attackera sex stater där väljarna står och väger mellan Clinton och Trump och manipulera resultaten där för att kunna påverka hela presidentvalets utgång, skriver New York Times.

FBI-chefen James Comey kommenterade vid en pressträff på ett it-säkerhetsföretag uppgifterna om attackerna mot väljardatabaser.

– Vi tar alla försök att påverka vårt lands affärer på största allvar, oavsett vem som ligger bakom och oavsett om det handlar om att ett val eller något annat, säger Comey enligt ABC News.

Under presskonferensen så talade han också om näthotet mot USA generellt. Comey sa bland annat att statligt understödda hackare från länder som Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea är mer avancerade nu än någonsin tidigare.

– De blir allt mer sofistikerade och allt mer aggressiva, säger Comey, enligt ABC News.

Dataintrånget i Arizona och Illinois väljardatabaser ska enligt it-säkerhetsexperten David Kennedy ha varit relativt ”simpla”, han säger till Reuters att de främst verkar ha varit i utforskningssyfte. Enligt New York Times har dock hackarna i ett fall kopierat information och fört den utomlands.

– Det kan vara en föregångare till en större attack, säger David Kennedy till Reuters.