Vittnar i senaten – om rysskopplingar

Publicerad 2017-06-13

USA:s justitieminister Jeff Sessions vittnar i dag om Rysslands inblandning i förra årets presidentval.

Utfrågningen äger rum i den amerikanska senatens underrättelseutskott.

Följ ämnen
Ryssland
USA
Jeff Sessions.

Framträdandet sker trots att den djupt konservative tidigare Alabamasenatorn Sessions, som rådgav Trump under stora delar av valrörelsen, har ställt sig utanför Rysslandsgranskningen.

Detta eftersom han under den senatsutfrågning som föregick att han godkändes som justitieminister missade att berätta att han, liksom flera andra av presidentens medarbetare, i fjol hade möten med Rysslands USA-ambassadör.

Den av Trump sparkade FBI-chefen James Comey, som frågades ut av samma utskott i förra veckan, antydde att Sessions kan ha mött ambassadör Sergej Kisljak vid fler tillfällen än de två gånger han uppgett.

Varför utanför?

Utfrågningen sker mot bakgrund av att amerikanska underrättelsetjänster slagit fast att Ryssland genomförde omfattande hackarattacker mot fjolårets valrörelse. Nu pågår flera utredningar om huruvida Moskva och Trumpkampanjen agerade samordnat, i maskopi.

I amerikanska medier haglar frågorna inför Sessions offentliga vittnesmål:

  • Kommer justitieministern att bekräfta James Comeys berättelse, att Trump bad att få bli lämnad ensam med FBI-chefen för att sedan be honom släppa utredningen av den tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn (som avskedades eftersom han farit med osanning rörande sina möten med den ryske ambassadören)?
  • Eller kommer Sessions att bekräfta Trumps nekande? Och har han detaljer om de ryska attackerna?
  • Varför ställde sig Sessions utanför Rysslandsutredningen?
  • Handlade det enbart om mötena med ambassadören?
  • Kände han till att Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner mötte samma ambassadör för att sätta upp en "hemlig kommunikationskanal" före maktskiftet i Washington?
  • Och var han inblandad i beslutet att sparka Comey?

”Viktigt med rätt forum”

I ett brev till senatorn Richard Shelby skriver Jeff Sessions att hans beslut att själv vittna i senaten beror på utfrågningen med Comey. Shelby skulle ha lett en utfrågning med Sessions om justitiedepartementets budget, men Sessions skriver att han efter Comeys vittnesmål förstod att frågorna till honom framför allt skulle handla om utredningen kring Rysslands inblandning i valet.

”I ljuset av rapporterna kring Comeys vittnesmål inför senatens underrättelseutskott är det viktigt att jag får möjligheten att ta upp ämnet i rätt forum”, skriver Sessions i brevet enligt TT.