Från rivstart – till totalt kaos

Publicerad 2017-02-16

Donald Trump rivstartade – men har nu kraschat rakt in i väggen.

De senaste dagarna har presidenten tvingats lägga sin agenda åt sidan för att istället hantera en rad motgångar.

– Ännu en dag i paradiset, sa Trump uppgivet till reportar i går.

Donald Trump lovade förändring – och under de första dagarna levererade han. Exekutiva ordrar strömmade ut ur Vita huset:

Han drog sig ur handelsavtalet TPP, skrev på ett förbud om bistånd till organisationer som stödjer abort och inledde byggandet av muren mot Mexiko.

Trumps rådgivare Kellyanne Conway talade om en ”chock för systemet” och att USA – och världen – måste vänja sig vid det höga tempot.

Men de senaste dagarna har Trump tvingats lägga sin agenda åt sidan. Istället för att göra ”America great again” har han tvingats fokusera på att hantera en rad olika motgångar.

  • Hans inreseförbud stoppades av domstolen
  • Michael Flynn, Trumps nationella säkerhetsrådgivare, avgick efter medieuppgifter om att han diskuterat sanktioner med Ryssland före Trump tillträdde, något som skulle kunna vara olagligt.
  • Den tilltänkte arbetsmarknadsministern drog tillbaka sin kandidatur efter kritik från både republikaner och demokrater.
  • Det finns ännu inget alternativ till Obamacare, som Trump lovat att avskaffa.

Enligt AP har Trump inte lagt ett enda stort förslag eller skrivit en viktig exekutiv order på sex dagar.

En uppenbart pressad president har svarat som han brukar: med en tirad av arga tweets och uttalanden, som enligt kritiker syftar till att dra bort uppmärksamheten från skandalerna och skjuta över fokus på medierna och de politiker och domare som ”motarbetat” honom.

”Ännu en dag i paradiset”

När Trump på onsdagen träffade företagsledare fick han istället svara på frågor om Flynn-skandalen.

– Ännu en dag i paradiset, svarade Trump sarkastiskt.

Den republikanske senatorn John Thune krävde samma dag att Vita huset ”kommer över inledningsfasen”.

– Det finns saker vi vill göra och vi vill ha en tydlig fokus på vår agenda. De här ständiga avbrotten och alla frågor som kommer är distraherande, säger han.

”Vem styr detta?”

Även senator John McCain, också han republikan, röt ifrån – och kallade Vita husets hantering av nationell säkerhet för ”dysfunktionell”.

– Vem styr detta? Jag vet ingen utanför Vita huset som vet det, dundrade han.

På lördag håller Trump ett ”kampanjlikt” event på en flygplats i Florida, i samband med att han åker till sin resort Mar-a-lago och vilar upp sig över helgen. Syftet är sannolikt att gjuta mod i kärntrupperna och kabla ut bilder när han talar inför jublande supportrar. Trump har beskrivit sig själv som ”en vinnare” men den senaste veckan har gjort att den bilden delvis krakelerat.

”Varje dag är en kris”

– När du är i Vita huset är varje dag en kris. Kris är vardag. Men när det kommer flera kriser på varandra, speciellt i en administrations första skede, då skapas känslan av att de inte vet hur de ska styra stället, säger Ari Fleischer, som var pressekreterare under George W Bush.

På en presskonferens på torsdagskvällen svensk tid, där han skulle presentera sin nye arbetsmarknadsminister, ägnade Donald Trump en lång stund åt att anklaga medierna för att ljuga och inte rapportera om de positiva sakerna hans administration gör.

– Min administration fungerar som en finstämd maskin, sa Trump.