Rysk segerdag – Putin håller tal

Uppdaterad 2022-05-10 | Publicerad 2022-05-09

I dag firas segerdagen i Ryssland.

Under sitt tal till nationen försvarar Putin återigen kriget i Ukraina.

– Alla soldater och officerare som slåss i Ukraina är hjältar, säger Putin i talet på Röda torget.

I dag den 9 maj firar Ryssland segerdagen – den dag under andra världskriget då det nazistiska Tyskland slutligen kapitulerade. Enligt Putins tidigare talskrivare väntar sig både vänner och fiender stora besked under dagen av den ryska presidenten.

Vid 09.15-tiden svensk tid inledde Putin sitt tal på Röda torget i Moskva.

Han talade bland annat om andra världskriget och Rysslands kamp och seger över fascismen.

Rysslands president Vladimir Putin höll tal på Röda torget i Moskva.

– Strid för att ingen ska glömma andra världskriget, vi ska minnas alla som då dog, säger Putin och riktar sig till alla som strider för Ryssland i ukrainska Donbass.

Försvarar kriget i Ukraina

I talet tog Putin återigen upp ”hotet från Nato” mot ryskt territorium.

– Natoblocket har påbörjat en aktiv militär utveckling i de territorier som gränsar till oss. Det är absolut oacceptabelt för oss. Vi talar om nynazister i Ukraina som USA och dess partners samarbetar med, säger han.

Han försvarade också kriget i Ukraina och jämförde det med andra krig där Ryssland försvarat sitt hemland.

– Ukraina får de modernaste vapnen från Nato. Det visar att beslutet att inleda den särskilda operationen var påtvingat och det enda rätta beslutet.

”Segerdagen” firas med militärparader runt om i Ryssland.

Vidare sa han att alla soldater och officerare som strider i Ukraina är ”hjältar”.

– De kämpar för vårt folk i Donbass, för säkerheten i vårt hemland Ryssland, säger han, och fortsätter:

– Jag vänder mig till våra väpnade styrkor i Donbass-milisen. Ni kämpar för fosterlandet, för vår framtid, så att ingen glömmer lärdomarna från andra världskriget. Så att det inte finns utrymme för bödlar och nazister.

Experten: Ingenting nytt

Rysslandsexperten Hugo von Essen säger att det inte var några större nyheter som kom under Putins tal.

– Det var egentligen inte något som stack ut. Putin återkommer gång på gång till andra världskriget, och gång på gång säger han att som Ryssland bekämpade nazismen då så måste man bekämpa nazismen nu, säger Hugo von Essen.

Det har tidigare spekulerats om att Putin officiellt skulle förklara krig mot Ukraina i dag. Men någon krigsförklaring kom inte.

Samtidigt säger von Essen att det är tydligt att Putin anser att Ryssland befinner sig i ett typ av civilisationskrig där Nato och västvärlden försöker utplåna Ryssland genom konflikten i Ukraina.

– Men allt det är saker som han har sagt tidigare, säger Hugo von Essen.

Zelenskyj svarar Putin: "Kommer att vinna"

Även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll ett tal under förmiddagen. Bland annat sa han att Ukraina inte kommer låta Ryssland ensamt ta åt sig äran för andra världskriget.

– I dag firar vi segern mot nazismen. Vi är stolta över våra förfäder som tillsammans med andra nationer i koalitionen mot Hitler besegrade nazismen. Och vi kommer inte att låta någon lägga beslag på den segern, säger Zelenskyj.

Han nämnde också namnen på flera ukrainska städer och byar som befinner sig under rysk ockupation och drog paralleller till andra världskriget, då Nazityskland drevs bort från dessa regioner.

– Vi vann då. Vi kommer att vinna nu.