SD lägger ned utredningen mot Fogelklou: Starka indicier – kan inte styrkas

Publicerad 2021-09-27

Sverigedemokraterna lägger ner utredningen mot Jörgen Fogelklou.

SD-toppen har kopplats till ett hatkonto på Flashback som skrivit grovt antisemitiska och rasistiska inlägg.

”Även om det finns starka indicier som kopplar Fogelklou till kontot har vi inte kunnat styrka att inläggen faktiskt är hans.” skriver SD i en kommentar.

Sverigedemokraternas toppolitiker i Göteborg, Jörgen Fogelklou, har utretts av SD:s medlemutskott sedan i maj.

Utredningen inleddes efter Aftonbladets avslöjanden om att politikerns koppling till kontot ”afghan” som spred grovt rasistiskt och antisemitiskt hat på forumet Flashback.

I dag möts Sverigedemokraternas partistyrelse i Stockholm och en av punkterna på dagordningen är uteslutningsärendet kring Jörgen Fogelklou.

Enligt flera av varandra oberoende källor så har medlemsutskottet kommit fram till att rekommendera partistyrelsen att fria Jörgen Fogelklou.

Strax efter klockan 15 bekräftade SD Aftonbladets uppgifter:

”Även om det finns starka indicier som kopplar Fogelklou till kontot har vi inte kunnat styrka att inläggen faktiskt är hans. Mot bakgrund av detta har partiets medlemsutskott lagt ner utredningen. Ärendet är därmed att betrakta som avslutat”, säger partiets pressekreterare Christian Krappedal i en skriftlig kommentar till TT.

Jörgen Fogelklou, kommunalråd i Göteborg.

Rasistiskt konto

Användaren ”afghan” skrev mellan 2010 och 2011 en lång rad inlägg på internetforumet Flashback. 

”Juden är roten till allt ont”. ”Jag skulle gladeligen deportera varenda jävla svartskalle i dag! Sieg Heil!” är två exempel på hur användaren uttryckte sig. 

Jörgen Fogelklou har kopplats till kontot genom mejladressen som användes för att registrera Flashbackkontot, ”jorgen@bird.se”. Men också genom ordval, intressen och specifika platshänvisningar som överensstämmer med hur Fogelklou har uttryckt sig öppet på nätet. 

Säkerhetsexperter

Flera säkerhetsexperter som Aftonbladet kontaktat gör bedömningen att det var Fogelklou som låg bakom kontot ”afghan”.

– Jag kan inte se någon annan rimlig förklaring till det, sa Joakim von Braun, som har 25 års erfarenhet av arbete åt Must och Säpo, i maj.

Efter att Aftonbladet avslöjat att Fogelklou även använt mejladressen för att registrera sig på en spelsajt på nätet beslutade SD att starta en internutredning. Den sköts som alltid när det handlar om personärenden av partiets medlemsutskott. 

– Partiet ser mycket allvarligt på inläggen som skrivits under pseudonym. Efter att ha tagit del av ytterligare information samt inspel från olika säkerhetsexperter i Aftonbladets granskning, kommer partiets medlemsutskott att utreda ärendet vidare, sa pressekreterare Christian Krappedal i maj.