”Folket vill närma sig EU”

Uppdaterad 2022-03-03 | Publicerad 2014-02-28

Presidenten Viktor Janukovytj har flytt landet – oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk har godkänts som Ukrainas nya premiärminister.

Men schlagerstjärnan och aktivisten Ruslana Lyzhychko tror inte att protesterna på Självständighetstorget i Kiev kommer att tystna:

– Folket vill närma sig EU, säger hon vid ett besök i Sverige.

Vinnaren av Eurovision Song Contest 2004, ukrainskan Ruslana Lyzhychko, blev en ikon under orangea revolutionen i Ukraina. Hon var då på Viktor Justjenkos och förra fängslade premiärministern Julia Tymosjenkos sida. Nu, tio år senare, sågar hon alla ledande politiker i Ukraina.

– Janukovytj kom till makten tack vare Justjenko. Han sålde sig själv. Han är korrupt, säger hon.

Hon syftar på den nyligen utsparkade presidenten Viktor Janukovytj, som nu sägs befinna sig i Moskva under Vladimir Putins skydd.

Även Julia Tymosjenko, som precis friats från sin fängelsehåla och setts som mer EU-vänlig än Janukovytj, är Ruslana Lyzhychko skeptisk till. Hon misstänker som många andra att Tymosjenko har blivit korrumperad under den tid hon hann vara premiärminister.

– Alla de gamla politiska namnen är utdaterade. Arsenij Jatsenjuk och hans team är alla från Tymosjenkos parti. Det är konstigt.

Vill gå med i EU

Hon är skeptisk även till den nye tillförordnade presidenten i Ukraina, Oleksandr Turchynov:

– Den gamla politiken har inte försvunnit. Janukovitj säger dessutom att han fortfarande anser sig vara president.

Ruslana Lyzhychko är tydlig med att hon vill att Ukraina närmar sig EU. Hon berättar att hon själv är på Självständighetstorget – Majdan – där protesterna gått som hårdast till - så ofta hon kan.

Vid ett seminarium i Sveriges riksdag, inbjuden av Folkpartiet, talade hon under torsdagen varmt om att Ukraina vill närma sig EU, och att det inte finns någon splittring mellan aktivister på Självständighetstorget och de ukrainare som hellre önskar att landet lutar sig mot den ryska stormakten.

Upptrappningarna vid Krimhalvön visar dock att Ryssland behåller ett stort inflytande över Ukraina.

Vill inte till Sovjet

– Janukovitj håller på att slita Ukraina i bitar. Och han har hjälp. Och det är inte av någon från EU, om vi säger så. Men vi har inte bevis för att det är Putin heller, vi får följa Rysslands nästa steg, säger hon.

Varför är drömmen om att gå med i EU så stor?

– För oss betyder det att vi får demokrati i Ukraina. Den andra sidan skulle innebära diktatur. Det är Sovjets ideologi. Vi vill inte dit.

Frihandelsavtalet som Janukovitj sa nej till i sista stund i november förra året, och som väckte de protester som sedan dess pågått på Självständighetstorget i Kiev handlade om mer än ett ekonomiskt avtal för Ukraina, säger Ruslana Lyzhychko.

I folkets ögon handlade det om att gå med i EU.

– Vi såg det inte ens som en ekonomisk fråga. Vi såg det som en ideologisk fråga, vi vill gå med i EU. I Europa skulle vi vara säkra, vi skulle kunna vara självständiga, ingen skulle kunna attackera oss.

Följ ämnen i artikeln