En strid Trump inte kan vinna - eller?

För första gången på länge är känslan att Trump hamnat i en strid han inte kan vinna.

Hur länge kommer presidenten att våga låta separera barn från sina föräldrar trots den storm av vrede som denna nya praxis lett till i USA och internationellt?

Många gånger tidigare har känslan varit att nu har Trump gått för långt. Det här kommer att göra det omöjligt för honom att bli omvald.

Men varje gång har världen förvånat tvingats konstatera att Trump lyckats komma undan ännu en gång. För honom gäller inga normala spelregler. Han bär en pansar av teflon som ingen ännu lyckats penetrera. Ingenting fastnar på honom oavsett om det handlar om kvinnoförnedrande uttalanden som "ta dom på fittan" eller om att jämställa vanliga demonstranter med nazister.

Den här gången verkar Donald Trump själv ha insett att han hamnat på mycket djupt vatten. När hans regering för snart två månader sedan ändrade sin tillämpning av lagen och införde "nolltolerans" mot illegala migranter var presidenten mycket väl medveten om konsekvensen att de gripna migranternas barn skulle skiljas från sina föräldrar.

Inte bara var han medveten om det. Trumps administration gjorde dessutom klart att meningen med förändringen var att avskräcka människor från att försöka ta sig in i USA illegalt. Om föräldrarna insåg att deras barn kunde tas ifrån dem skulle de kanske avstå från att försöka ta sig över gränsen, hoppades Trump.

USA:s president Donald Trump.

Skrik av vrede

Vad han kanske inte räknat med var det kollektiva skrik av vrede som åtgärden skulle mötas av när det gick upp för människor i USA och världen över vad den nya politiken innebar. Färsk statistik från USA:s egen gränsmyndighet visade i förra veckan att omkring 2 000 barn separerats från sina föräldrar under se första sex veckorna efter att "nolltolerans" införts.

När protesterna ökade i styrka var Trumps reaktion att skylla på demokraterna. Felet var deras eftersom de vägrade att anslå pengar till den mur Trump vill bygga mot Mexiko och därför tvingar honom att på andra sätt stoppa den illegala invandringen.

Även med Trumpmått mätt är det ett halsbrytande sätt att vrida på sanningen. I praktiken använder han barnen för att utpressa demokraterna.

Trump försöker lägga över ansvaret på politikerna i kongressen trots att han genom ett enkelt dekret kan få slut på separationerna.

Ingen slump

Inga lagar tvingar Trump att splittra familjer. Även under tidigare presidenter har illegala migranter gripits och hållits i förvar. Men då tillsammans med sina barn i väntan på utvisning. En del har rymt och startat ett liv som papperslös i USA men ingen tidigare president har ansett det ok att gå så långt som att separera föräldrar och barn.

Opinionsmätningar visar att trots kritiken mot den illegala invandringen i USA är två av tre amerikaner emot separationerna.

Förmodligen var det ingen slump att Trumps utrikesminister Mike Pompeo och FN-ambassadör Nikki Haley i går meddelade att USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter. Detta med hänvisning till att det i rådet sitter en rad diktaturer med uselt facit när det gäller mänskliga rättigheter.

Beslutet är ytterligare en signal om Trumpadministrationens vilja att ta ett steg bort från internationella forum.

Tanken var säkert att denna nyhet skulle överskugga debatten om Trumps nya gränspraxis, att strålkastarna skulle riktas åt ett annat håll.

Ammande mödrar

I stället har beslutet riktat ljuset mot USA:s egen tillämpning av mänskliga rättigheter. Att med tvång skilja även ammande barn från sina mödrar i ett läge som redan måste upplevas som traumatiskt för familjerna är knappast något USA kan känna stolthet över eller som stärker bilden av USA som rättssamhälle.

Trump brukar inte backa när han väl genomfört ett beslut men frågan är om han inte blir tvungen den här gången om han ska överleva politiskt. Om mindre än ett halvår är det mellanårsval till kongressen, ett val som om Trump framstår som hjärtlös och inhuman kan rubba republikanernas dominans på Kapitolium och negativt påverka Trumps chanser att få igenom sin politik.

Kanske rider Trump ut även den här stormen där till och med hans egen hustru Melania tillhör en av kritikerna liksom förre presidenten George W Bushs hustru Laura.

Eller får vi se presidentens teflonrustning spricka för första gången?