Anna Bennich: Att våga orka be om hjälp

Psykologen Anna Bennich gör debut i Sommar i P1

Uppdaterad 2020-08-05 | Publicerad 2020-07-24

Det är små steg som räknas, omtänksamheten i vardagen, säger psykologen Anna Bennich i Sommar i P1: – Hämta en kopp kaffe till en partner, klappa någon lite ömt på kinden, säg förlåt till någon, ring en släkting. Med så pass små medel kan vi göra andras vardag och tillvaro ganska mycket bättre och i förlängningen också vår egen.

Hon skulle prata om skilsmässor i tv.

Först skulle hon bara skriva ut sina egna skilsmässopapper.

Vi hamnar alla i knäet på tv-psykologen Anna Bennich i Sommar.

Det är ju nu livsavgörande beslut ofta tas, framför allt om skilsmässor. Inte någon annan gång under året är antalet skilsmässor lika högt som i slutet av sommarsemestern.

Hjärtat brister när hon berättar om sina egna barns reaktioner på skilsmässobeslutet 2011, när ”orden föll på plats” inne i dem och ”något sedan dog”. Många hundratusentals skilsmässobarn känner igen känslan.
Hon mosar fullständigt alla kan-självare: ensam är INTE stark och själv är SÄLLAN bäste dräng.

”Att våga orka be om hjälp, både känslomässigt, i form av prat och tröst, och praktiskt, i form av att hämta hem en unge från förskolan en dag då man inte orkar, kan någon formulera ett bättre ordspråk för det?”, säger hon.

I år är det tuffare än någonsin för de ofrivilligt ensamma, på grund av pandemin, inskärper Anna Bennich. Ensamheten leder till stresspåslag som kan öka risken för stroke, alzheimer och hjärt-kärlsjukdom till exempel.

Hon lyfter fram det poänglösa samtalet, småsnackandet, som en livräddare och vill ha behandling mot ensamhet på recept. Likt att det nu går att få motion på recept.

Annas sommarprat är intressant, men kanske kunde vi fått veta lite mer om hur hon slog sig fram som mycket ung psykolog?