Mays hårda svar: Utvisar diplomater och bojkottar fotbolls-VM

Publicerad 2018-03-14

Theresa May svarar på nervgiftsattacken med den kraftigaste åtgärden mot Ryssland på decennier.

– Storbritannien kommer att utvisa 23 ryska diplomater. De har en vecka på sig att lämna landet, säger premiärministern i parlamentet.

Hon meddelar även att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrovs planerande besök ställs in – och att kungahuset inte kommer närvara vid fotbolls-VM.

Giftattacken inträffade den 4 mars i den sydengelska staden Salisbury. Den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal skadades allvarligt.

– Det finns ingen annan slutsats än att den ryska staten är skyldig till mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter, och för att ha äventyrat livet på brittiska medborgare i Salisbury, säger Theresa May i ett tal i parlamentet.

Utvisar diplomater

Brittiska myndigheter har konstaterat att ett militärklassat nervgift använts.

Nu svarar Theresa May på händelsen med en rad åtgärder.

– Storbritannien kommer nu att utvisa 23 ryska diplomater. De har bara en vecka på sig att lämna, säger premiärminister Theresa May.

Detta benämns som den kraftigaste åtgärden i sitt slag på flera decennier.

Rysslands ambassadör i London, Alexander Yakovenko, kallar Storbritanniens åtgärder för oacceptabla, och en provokation, skriver AP.

Bojkottar fotbolls-VM

Storbritannien ställer in Rysslands utrikesminister Sergej Lavrovs planerande besök till landet. En talesperson för Sergej Lavrov svarar med att utrikesministern ändå inte hade tackat ja till inbjudan, rapporterar Reuters.

Därutöver låter Theresa May meddela att ministrar eller medlemmar av kungahuset inte kommer att närvara vid sommarens fotbolls-VM i Ryssland.

Klockan 19 kommer FN:s säkerhetsråd att hålla krismöte om giftattacken mot ex-spionen Sergej Skripal, skriver AFP. Detta på begäran av utrikesdepartementet i Storbritannien.

– Det senaste dygnet har jag talat med president Trump, förbundskansler Merkel och president Macron. Vi har enats om att samarbeta nära i vårt svar på denna barbariska handling, säger Theresa May.

Ryssland fortsätter neka

Nato skriver i ett uttalande att medlemsländerna uttrycker djup oro och sitt deltagande över den första offensiva användningen av nervgift på Nato-territorium sedan organisationens grundande.

Den militära alliansen erbjuder hjälp i utredningen av attacken, samt kräver att Ryssland ska besvara Storbritanniens frågor.

Giftvapnet uppges vara gjort av en särskild sammansättning kemiska ämnen som kallas ”novitjok”, som betyder nykomling. Sammansättningen är framtagen i forna Sovjetunionen under 1970- och 80-talet, uppger AFP.

Nato kräver även att Ryssland ska ge Organisationen för förbud mot kemiska vapen full inblick i Novichok-programmet.

Ryssland har vid upprepade tillfällen nekat till inblandning i nervgiftsattacken.

– Moskva accepterar varken ogrundade anklagelser utan bevis eller ett språkbruk fullt med ultimatum, säger Dmitrij Peskov, en talesperson för Vladimir Putin, skriver TT.

38 personer skadades

Enligt polisens senaste sammanställning har totalt 38 personer fått vård efter att ha varit i kontakt med nervgiftet.

Utöver far och dotter Skripal, vars tillstånd ännu betraktas som kritiskt, skadades även polisen Nick Bailey allvarligt.

Polisens senaste teori är att dörrhandtaget till Skripals bil smorts in med det dödliga nervgiftet.