De klarade ett krig - hur mycket klarar ni?

Publicerad 2015-06-03

Åsa Passanisi.

Kärleken borde alltid övervinna allt och livet borde alltid vara sockersött och gulligt.

Borde, ja.

Men så är det ju inte.

Hälften av alla äktenskap slutar med skilsmässa. Hälften av alla som lovar varandra evig trohet - kommer förr eller senare att befinna sig i hemska vårdnadstvister och bohagsgräl.

Och varför blir det så?

Självklart för att livet kommer emellan.

Det där sjukt jobbiga livet, som innebär alldeles för många utmaningar. Tidiga mornar, amortering, kräksjuka småbarn, knäppa chefer och svärmödrar från helvetet. Pang boom - och där någonstans förvandlas det sockersöta till grådaskigt äckelklibb.

I bland, alltså.
Livet kom emellan för Rune och Berit också. Och här pratar vi inte bara vanlig tristess - utan tidernas i särklass värsta krig.

Trots det överlevde kärleken. Eller var det just därför?

Kanske var det just tiden ifrån varandra och det svåra som fick Rune och Berit att värdesätta varandra?

Kanske var det breven Berit skrev som fick Rune att hålla ihop under Gripsholms osäkra färd över mintäta medelhavet? Kanske innebar hennes ord hopp om ett annat slags liv efter kriget?

Rune och Berit såg inte skymten av varandra på två år. Ibland visste hon inte ens om han levde. Ibland tvivlade han på att han någonsin skulle få komma hem till Göteborg igen.

Men likt förbannat stod Berit på kajen och väntade när Rune puttrade in i hamnen för sista gången. Likt förbannat fick dom varandra, till slut.
Ibland tror jag att kärlek, mer än något annat, handlar om inställning och om att bestämma sig. Om att hålla kvar och hålla ut. Det var det Rune och Berit gjorde.

Dom bestämde sig. Och höll fast vid det.

I dag har vi fler val att förhålla oss till än då – och livet snurrar fortare nu.

Men ändå, kunde dom, borde vi också klara av att stanna kvar - trots spyiga småbarn, trista jobb och sexiga kollegors lockrop.

Juni är årets bröllopshöjdpunkt.  Å enligt Statistiska centralbyrån, kommer som sagt, hälften av alla er som snart lovar varandra evig trohet – INTE klara livets utmaningar tillsammans.

Hälften av er kommer att ge upp, eftersom livet är sjukt jobbigt.

Men det är ju just då – när det är som mörkast – som ni borde tänka på Rune och Berits kärlekssaga.

De klarade ett världskrig tillsammans.

Hur mycket klarar ni?

Följ ämnen i artikeln