16-åring var i nöd på vägen – då grep de in

Publicerad 2016-12-03

Bil efter bil åkte förbi en 16-årig kille som hade problem med sin epa. Efter fyra timmar fick han hjälp – av Paulina Sörlin och hennes pappa.

– Han huttrade, det var kallt och åtta minusgrader. Jag kände mig väldigt beklämd över att han fått stå där, säger Paulina.

Paulina skrev om händelsen på sin Facebooksida.

I torsdags kväll skjutsade Paulina Sörlin, 21, och hennes mamma Paulinas lillebror till träningen i Umeå där de bor. På vägen dit såg de en epa-traktor med en varningstriangel framför sig. Killen som satt i epan såg upptagen ut med mobilen.

– Som alla andra var vi stressade och tänkte att han fått den hjälp han behövde.

Men två timmar senare, när de var på väg hemåt, stod killen och epan kvar på exakt samma plats som tidigare.

– Här har det inte hänt mycket, tänka jag.

”Hade lämnat honom i sticket”

Paulina och hennes mamma stannade bilen och Paulina gick fram till killen för att höra hur det gick för honom. Tydligen var epans batteri slut och han hade stått på samma plats i fyra timmar – ingen hade stannat för att hjälpa honom trots att bilar svischade förbi.

– Han huttrade, det var kallt och åtta minusgrader. Jag kände mig väldigt beklämd över att han fått stå där.

Det visade sig att killen, som var 16 år, inte hade fått tag i sina föräldrar och att hans mobil hade dött. Dessutom hade polisen varit på plats men de hade bara kollat hans legitimation och och lämnat honom med orden ”du kan inte stå där”.

– De bara lämnade honom i sticket.

”Samhället som är kallt”

Paulina ringde sin pappa Joakim Sörlin som hade startkablar i sin bil och han åkte direkt till platsen.

– Veckan innan var jag och min son i samma situation. Det var absolut ingen stannade och frågade eller brydde sig. Man kan tycka att det är kallt i Sverige för att det är vinter, men det är samhället som är kallt, säger Joakim.

Med hjälp av Joakim fick killen igång sin epa. Han tackade så mycket och kunde åka hemåt. Paulina och Joakim kunde också åka hem men när de svängde upp i sitt kvarter fick Joakim en magkänsla som sa att de måste vända om och köra efter 16-åringen så att de visste att han verkligen kom hem bra.

– Annars skulle man fundera om det sen på kvällen, det är bättre att man får hem den som är i någon slags nöd, säger Joakim.

Så han och Paulina körde ditåt killen var på väg och det visade sig att magkänslan var rätt – killen hade stannat med sin epa i en isig backe.

– Det låter kanske tokigt att man följer efter en kille man inte känner men det var ju tur, det var ödet, säger Paulina, och fortsätter:

– Vi sa till honom att vi inte litade på epan och han sa att han inte gjorde det heller.

”Måste ha förlorat tron på mänskligheten”

Det var mörkt ute och vägen var knappt trafikerad – killen var därför lättad över att de bestämt sig för att följa efter honom. Paulina satt med killen i epan medan pappan bogserade den till hans gata så att han kom säkert hem.

Hon skrev om deras insats på Facebook, främst för att hon vill att folk ska förstå hur viktigt det är att hjälpa till. Och över 1 900 personer hyllar dem.

För mig var det självklart att hjälpa till och så trodde jag att alla kände, tills igår, då jag fick det motbevisat. Behandla andra som du själv vill bli behandlad och var själv förändringen du vill se i världen. Det kan bara bli bättre från och med nu. För det jag såg och upplevde igår fick mig att känna stor sorg över vårt egoistiska sönderstressade samhälle”, skriver hon i inlägget.

– Han måste ha förlorat tron på mänskligheten. Han var ganska förvånad själv att ingen stannat innan oss. Han var väldigt tacksam och tackade hemskt mycket, han var en helt vanlig kille som bara hade haft otur, säger Paulina och fortsätter:

– Det är alltid bättre att fråga än att anta, jag kan ångra att vi inte stannade första gången.