Veteranen höll på att missa festen – då hjälpte alla till

Publicerad 2017-05-30

När bodensaren Sture Nilsson skulle få ta emot sin medalj för sin insats inom försvarsmakten för femtio år sedan i Stockholm, förstördes hela festdagen på grund av försenade tåg. Men tack vare medpassageraren Béatrice Karjalainen slutade allt med en solskenshistoria.

Béatrice Karjalainen skulle ta nattåget från Boden till jobbet i Stockholm som vanligt i söndags kväll. Men just den här resan blev ovanlig. Tåget skulle avgå 21:55 men kom inte iväg förrän 22:40. Sedan stod tåget still i Jörn hela natten.

– Vi skulle varit framme i Stockholm klockan 09:00 på morgonen men rullade in på centralen runt 20:00, säger Béatrice.

”Vet vad dagen betyder”

Vid frukosten hörde hon rykten om att det fanns en passagerare ombord som på grund av förseningen skulle missa försvarets veterandag och därmed sitt livs fest där han skulle få ta emot medalj samt träffa vänner som han inte sett på över femtio år.

– Jag har bekanta som är veteraner inom försvarsmakten och jag förstod verkligen att den här dagen betydde mycket för honom. När han hörde att tåget skulle komma fram sent på kvällen såg man att han sjönk ihop, säger hon.

Eventet hade hållit på hela dagen och den äldre mannen skulle dessutom åka hem till Boden igen samma kväll.

Beatrice kunde inte låta förseningen förstöra Stures dag och funderade över vad hon kunde göra för att hjälpa honom.

– Jag vet att man kan få bra gensvar på Twitter ibland så jag slängde iväg en tweet.


”Ett barns glitter i ögonen”

Och när man verkligen vill någonting verkar hela universum för att det ska uppfyllas. Så verkade det i alla fall, för Beatrice tweet tog rejäl fart. Helt plötsligt ville folk starta insamlingar till en hotellnatt för Sture och swisha pengar till tröstöl. Och inte nog med det. Plötsligt befann sig försvarsmaktens pressekreterare, Jesper Tengroth, på twitter och ville komma i kontakt med honom.

– Jag sträckte över telefonen till honom och sa att det var någon som ville prata med honom. Han gick iväg ett tag och kom tillbaka med ett barns glitter i ögonen.

Det visade sig nämligen att Jesper Tengroth hade sett till att Sture skulle få en specialkväll.

– När jag kom fram sa de att Överbefälhavaren hade lämnat för fem minuter sedan, men när han hörde att jag hade kommit så vände han om. Han guidade mig runt och frågade om han fick bjuda på en öl. Man kände sig som en kung, säger Sture Nilsson till P4 Norrbotten.

– Veterandagar är alltid fina men den här blev speciell, en fantastisk fin historia, säger Jesper Tengroth till Aftonbladet.

ANNONS