Norska tjejgänget bjuder ensamma på nyårsparty

Uppdaterad 2016-11-25 | Publicerad 2016-11-24

Högtiderna närmar sig med stormsteg vilket också innebär att ensamheten kan bli mer påtaglig för många.

Därför öppnar norska Eline och hennes vänner upp nyårsfesten för ensamma, skriver norska TV2.

Norska studenten Eline Hegbom, 21, har alltid velat bjuda in de som har det sämre ställt att fira jul med henne och familjen – men hennes pappa har alltid sagt nej och menat att julen är en högtid för nära och kära.

– För mig är det snarare en tid att dela med andra som inte har det lika bra som oss.

Men nu har hon flyttat hemifrån och kan därför öppna upp sitt hem – något hon kommer att göra på nyårsafton. Den som är i åldern 18-30 och inte har någon att fira nyår med är välkommen att fira med Eline och hennes nio vänner i Oslo.

Man hör alltid att det finns så många som firar jul ensamma, men vi vet att det även finns många unga där ute som inte har någon att fira in det nya året med. Julen är som ett förstoringsglas. De som redan har det bra får det bättre, medan de som har det dåligt får det sämre”, skriver de i en annons som de la ut på onsdagen.

– Tanken är att vi ska kunna bygga vidare vänskapsbanden sen.

”Finns ett stor behov”

Från början hade de tänkt att bjuda in två personer men nu vill Eline öppna upp för fler då det har strömmat in svar till den knappt ett dygn gamla annonsen.

– Jag visste inte att det skulle explodera, det finns ett stort behov av det här.

Hon har inte hunnit läsa alla alla svar än men säger att av de hon hunnit läsa är det sorgliga historier som folk delar med sig av.

– Det är ledsam läsning. Det är folk som har blivit mobbade och de som är allmänt ensamma.

Nyårsfesten kommer att äga rum i kollektivet där Eline och två av vännerna bor. Det kommer att vankas olika sorters mat, spel, sång, dans fyrverkerier och roliga människor.

Flera personer, både vänner och okända, har hyllat initiativet. Men det tar Eline med ro.

– Jag tycker att det här borde ses som en normal sak att göra. Och jag uppmanar fler att ta efter och hoppas folk gör det.