Ingen kunde hjälpa barnet i nöd – då grep Försvarsmakten in

Publicerad 2018-06-15

När Astrid Lindgrens barnsjukhus inte hade möjligheten att transportera ett mycket sjukt barn kontaktade de Försvarsmakten – som ställde upp utan att tveka.

Strax innan åtta på onsdagskvällen fick Försvarsmakten ett samtal från en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

– De behövde hjälp med en transport av ett mycket sjukt barn som var i akut behov av dialys. Alla andra möjligheter var i det läget uttömda enligt honom, säger Miguel Riera, som är vakthavande operationsledare för Försvarsmakten.

En läkare och utrustning skulle flygas till centralsjukhuset i Kristianstad där barnet skulle hämtas och flygas direkt tillbaka. Och för Försvarsmakten var det självklart att ställa upp.

– Två timmar efter beslutet så lyfte helikoptern.

Vid klockan 02:41 landade den i Kristianstad. Där tankades den upp av personal från Blekinge flygflottilj medan barnet förbereddes för transport. Klockan 05:54 var de tillbaka i Stockholm.

– Transporten gick bra, barnet kom fram i tid, säger Miguel Riera och fortsätter:

– Det känns alltid bra att kunna göra det här. Jag tycker också att det visar oss lite från vår bästa sida. Det är få människor inblandade och snabb beslutsprocess. Det visar också att vi verkar dygnet runt, året runt och har kompetent personal som är insatt i de resurser som finns gripbara. Även om vår huvuduppgift är att hävda territoriell integritet stödjer vi även andra när vi kan. Ibland så får vi klagomål för att vi väsnas dygnets alla timmar och stör allmänheten men när vi gör det så gör vi det för att lösa viktiga uppgifter – så det kände bra och det var skönt att det gick vägen.