Katten Linnea hittad efter att ha varit borta i 20 år

Uppdaterad 2018-07-21 | Publicerad 2018-03-03

Historier om riktiga överlevare är alltid lika häftiga – men här har vi verkligen en kämpe utan dess like. Katten Linnea försvann nämligen från Sundbyberg i slutet av 1990-talet, sedan dess har hon lyckats ta sig till Norrtälje och hållit sig vid liv i alla dessa år.

– Det är verkligen unikt att det är så stort tidspann från det att katten kommit bort till det att vi kopplar ihop katten med ägaren, säger Cecilia Arnström till Aftonbladet.

Det var i slutet av förra millenniet när katten Linnea försvann i Sundbyberg och lämnade sin ägare i sorg. Men nu har det gått ungefär 20 år och minnena av den älskade katten har börjat blekna.

Tills nu. Linnea har nämligen dykt upp igen. Det var ett par i Vallby som hittade henne under sitt hus. Linnea låg där mager och eländig och ingen i området verkade kännas vid henne, skriver Norrtelje Tidning.

Då blev Norrtälje katthem inkopplade. Cecilia Arnström som är verksamhetschef tog emot det undernärda djuret och hittade strax en suddig märkning i kattens öra.

Men när hon sökte på kattens identitet kunde hon inte tro sina ögon:

– Jag blev väldigt förvånad och började tvivla på om det verkligen var rätt katt, säger Cecilia.

Linnea är nämligen född 1997 och det var inte vad den kattvana Cecilia hade förväntat sig.

Cecilia ringde till Svenska Kennelklubben för att få fram ägaruppgifter och fick fram ett namn. Efter flera tappra försök nådde hon kattens gamla ägare, som hade flyttat och bytt nummer.

– Först var han jättechockad att jag ringde för han tyckte att hans katt inte var saknad. När jag pratade om att den var född 1997 och hette Linnea så fick han sitta och tänka. Efter en stund ramlade 10-öringen ner och han sa ”vänta nu, det är ju en katt som faktiskt försvann från mig runt 1998”, säger hon och fortsätter:

– När jag skickade foton fanns inga tvivel.

Och hos kattens minst sagt förvånade ägare fanns inga tvivel om att ta ansvar för sitt gamla djur.

– Han frågade om han skulle komma och hämta henne på en gång.

Men än så länge är Linnea kvar hos Norrtälje katthem. Där gör man nu efterforskningar för att hitta vem eller vilka som tagit hand om Linnea alla dessa år.

Cecilia betonar hur värdefull Linneas id-märkning har varit och menar att de aldrig hade kunnat återförena Linnea med sin gamla ägare utan den.

– Jag brinner så otroligt för det här med att katter ska id-märkas. Det är oftast de katterna som vi kan återförena med sina ägare.

Hon kan inte heller låta bli att vara nyfiken på hur Linnea tagit sig hela vägen från Sundbyberg till Norrtälje.

Följ Goda nyheter på Facebook

ANNONS

Följ ämnen i artikeln