Patric har startat insamling – för att uppfylla cancersjuke Hampus önskan

Uppdaterad 2017-01-31 | Publicerad 2017-01-03

Patric vill hjälpa Hampus så att han kan få åka utomlands med sin familj.

10-årige Hampus är obotligt sjuk i cancer. Han stora önskan är att få resa utomlands och bada – något som Patric vill hjälpa honom att få uppleva.

När Hampus var 4,5 år blev han sjuk i leukemi. Han blev frisk efter två års behandling – men på sin 8-årsdag fick han veta att cancern var tillbaka, denna gång som benmärgssjukdomen MDS – något Aftonbladet uppmärksammat tidigare.

Hampus har genomgått två stamcellstransplantationer men de har inte hjälpt. Den 22 december kom det tråkiga beskedet – han var fortfarande sjuk i MDS och var på väg att utveckla AML, en väldigt svår behandlad typ av leukemi.

– Jag bröt ihop. Hampus blev jättebesviken när han fick veta att han var sjuk igen, säger Hampus mamma Linn Monthan.

Hampus kan inte genomgå fler transplantationer, det enda som hjälper nu är bromsmediciner.

– Vi får hoppas på ett mirakel, men det ser inte ljust ut. Den kvällen beskedet kom sa han: ”Jag kommer att dö nu va, mamma”. Sen har han inte pratat mer om det. Vi tar en dag i taget och han säger att han tänker kämpa, säger hon och fortsätter:

– Så länge vi är med Hampus, så måste man hålla humöret uppe. Men det är skittufft och det är så overkligt, en förälders värsta mardröm.

”Drömmer om att få bada”

Hampus har en stor önskan. Han vill åka utomlands med sin familj.

– Han har inte kunnat bada på två-tre år och han älskar att bada. Det är det han drömmer om att får göra just nu.

På sjukhuset tycker man att de ska planera in en resa för Hampus skull.

– Vi vet inte när det är för sent. Vi vet inte hur lång tid han har kvar, vi får inte veta mer förrän om två månader.

Patric Lofeldt är en gammal vän till Linn. Han har haft regelbunden kontakt med familjen och är uppdaterad om Hampus tillstånd. När han fick höra om det senaste beskedet och Hampus önskan bestämde han sig för att starta en insamling så att de kan finansera sin resa.

– Med tanke på hur många som ska åka blir det ganska mycket pengar.

I ett Facebookinlägg skriver han om insamlingen där man skänker pengar direkt till Linn.

Allt nu handlar om att ge Hampus och hans familj en så fin tid tillsammans som möjligt. Men vi vet alla att det kostar pengar (...). Julen gav tyvärr inte Hampus det miraklet han behöver, men vi kan hjälpas åt att visa att vi alla stöttar honom och gör vad vi kan för superhjälten Hampus och hans familj.”

Och redan nu har folk donerat pengar. På sex timmar kom det in cirka 13 700 kronor.

– Det är helt underbart. De här pengarna som Linn och Hampus får löser ingenting men de kan lindra lite. De får välja vad de än vill göra med dem. Säger Hampus att han vill ha direktimporterad sushi så har de den möjligheten, säger han och fortsätter:

– Man får lite hopp om mänskligheten.

”Gör det för hans skull”

Linn är väldigt rörd och tacksam över Patrics initiativ och alla människor som bryr sig.

– Vi hade inte klarat det här själva. Både jag och hans pappa är sjukskrivna för Hampus och i och med det har vi inte den ekonomin nu.

De planerar att åka till Kanarieöarna i Spanien. Då är de inte för långt bort om Hampus skulle bli dålig och behöva akut vård.

– Det är för hans skull vi gör det här. Det är det han vill.

Följ ämnen i artikeln