Jag åkte vattenskoter och utsattes för hat

Att åka vattenskoter är det roligaste som finns, skriver Jonatan Unge.

Oj vilken sommar jag haft! Jag har åkt land och rike runt. I Småland åkte jag på bröllop och det var jättefint, men nästan omöjligt att ta sig till och ännu omöjligare att ta sig ifrån. Jag gjorde det stora misstaget att efter bröllopet försöka ta mig till en annan del av Småland. Vad jag inte visste var att man inte kan ta sig mellan städer i Småland. Du kan åka till Jönköping från Calcutta utan problem men att ta sig från Jönköping till Kalmar, det kan du fetglömma.

Många smålänningar har aldrig varit i en annan småländsk stad än sin hemstad. Kanske vill de inte. Om de velat hade det ändå inte gått.

Sen var jag på min barndoms somrars Öland. Det var lika underbart vackert som vanligt och maten var precis lika usel och dyr som jag minns det. Plankstek 330 kronor. Med en sås som enligt menyn hade smak av aioli. Gissar att det smakade vitlök eller att det helt enkelt var aioli. Österlenborna och gotlänningarna måste vara så tacksamma över att stockholmarna styrt upp deras restaurangutbud.

På Gotland var jag också. Lika underbart vackert det. Men som tidigare nämnts mycket bättre mat. Jag var mest på Fårö. Där smet jag in och badade på Ingmar Bergmans privata strand. Nu är han visserligen död men det var spännande ändå. Sen fick jag också syn på ”Kuten”. En legendarisk Fåröbo. Lite av gudfadern på Fårö. Det sägs att han tog haschet till Fårö år 1973 men det vet man inte helt säkert. Kan ha varit 1972.

Vad mer? Jo jag var i Dalarna! Närmare bestämt i Leksand och Tällberg.

Det var så fint och pittoreskt att det faktiskt blev bra fånigt.

Inte ett fult hus, inte så mycket som ett skräp, inte en fult face så långt ögat nådde. Tur att Borlänge finns och väger upp annars hade man ju inte kunnat ta det landskapet på allvar.

Jag tyckte mig märka att lokalbefolkningen på samtliga dessa ställen blivit mer ödmjuka i tonen. Som att det äntligen gått upp för dem hur beroende de är av alla besökande stockholmare. Det var väl på tiden det.

Självklart var jag också i Stockholm. Det var lika underbart vackert som det alltid är men inte så vackert så att det blir fånigt som i Dalarna och maten var jättegod.

Men allt är inte frid och fröjd.

För när jag ägnade mig åt det roligaste som finns nämligen åka vattenskoter utsattes jag återigen för hat. En kvinna sprang ut på sin brygga och gjorde tummen ner med båda sina händer!

Två tummar ner!

Det är det sämsta betyg man kan få av en och samma person.

Efter det stod en man på en annan brygga och hytte åt mig med en åra.

Han signalerade tydligt: om jag bara nådde så skulle jag klippa till dig med denna åra!

Det värsta är att dessa hatare nu fått stöd av regeringen. Det ska tas fram ett förslag om obligatoriskt förarbevis för vattenskoter. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) sa på en presskonferens att det nu var ”slutlekt”.

Vilket ju är det mest sossiga en sosse kan säga.

Hur som helst var han ivrigt påhejad av de hopplösa töntarna i Svenska kryssarklubben, Svenska seglarförbundet och Svenska båtunionen.

Detta är sista gången jag uttalar mig i frågan men jag vill avsluta genom att säga att av det jag sett ute på sjön så är vi vattenskallar bäst i trafiken. All idioti och olyckor jag sett har varit orsakade av segel- och motorbåtsfolk. Fy för er och hoppas ni får ett rättmätigt straff om inte i detta liv då i nästa.

Trevlig höst på er alla!