Sverigedemokraterna är inga riktiga svenskar

Björn Söder.

Herr talman!

Det är stötande att se er sitta i riksdagen och leka Gud med stroppigt självgod uppsyn. Än värre är att tvingas ta del av er syn på människan, samhället och framtiden. Ni håller på att förstöra ett helt land. Ni borde veta hut!

Och nu har ni mage att avgöra vilka som är ”riktiga svenskar” och vilka som är oönskade. Det är trams! Ert parti inbillar sig företräda folket, men har ingen aning om vad som kännetecknar riktiga svenskar.
Det är nämligen följande:

1) Riktiga svenskar slår inte igen dörren för människor i nöd. Riktiga svenskar visar medkänsla och sympati för den som har det sämre.

2) Riktiga svenskar vet att världen hänger ihop och att inget land kan leva isolerat från omvärlden. Riktiga svenskar förstår globalisering.

3) Riktiga svenskar käbblar inte om huruvida Zlatan är tillräckligt svensk eller inte. Riktiga svenskar är stolta över vår Zlatan.

4) Riktiga svenskar kan sin historia och vet att det är 70 år sedan ­nazisternas koncentrationsläger, och bara 20 år sedan massakern i Srebrenica. Riktiga svenskar vill i­nte dit igen.

5) Riktiga svenskar ropar ”Heja Sverige!” men inser att nationalismen bör begränsas till fotbolls-VM och kanske schlagerfestivalen.

6) Riktiga svenskar håller inte på med etnisk granskning och rasbiologiskt trams som rangordnar männi­skor efter härkomst, ursprung och blod. Riktiga svenskar är inte så lågpannade.

7) Riktiga svenskar begriper att Sverige stannar utan invandring och invandrare. Riktiga svenskar är tacksamma för alla som håller hjulen rullande.

8) Riktiga svenskar förstår att ­näringslivet med globala varumärken som Volvo, Ikea och SKF inte vill dras ner i smutsen och associeras med rasism och extremism.

9) Riktiga svenskar gillar inte när deras land lamslås genom sabotage mot det politiska systemet. Riktiga svenskar blir förbannade på den s­ortens samhällsfarligt beteende.

10) Riktiga svenskar förstår att tiggaren utanför mataffären inte ligger där för att jävlas.

Om exakt tre månader går vi till val igen.

Det är hög tid för 801 178 personer att bestämma sig. Ska ni stå ert kast eller ta ert förnuft till fånga? Är ni riktiga svenskar eller bara sverige­demokrater?

PS. Efter 16 år som kolumnist i Sveriges ledande dagstidning är detta min sista krönika i Aftonbladet. Tack till alla som läst! Den som vill kan följa mina irrvägar på bloggen westgardh.tumblr.com.

Mitt 2014

Nu packar vi in 2014 i lådan för begagnade år, och spalterna svämmar över av listor på årets bästa ditten och datten. Min är kort och personlig:

1. Dagar och nätter i Brooklyn.

2. ”True detective.”

3. ”Århundradets sommar: 1913” av Florian Illies.

4. ”Metamodern sounds in country music” av Sturgill Simpson.

5. Folkes kräftor.

”Pappers-tv”

Hamnade i en diskussion om mediernas framtid och hur otroligt fort utvecklingen springer ifrån vår traditionella konsumtion av nyheter och underhållning. Hörde mig själv mynta begreppet ”pappers-tv”. Schemalagd tittning, lika utrotningshotad som papperstidningen men ännu mer omodern. 

Följ ämnen i artikeln