SD har monopol på vår största fråga

Sverigedemokraterna sätter upp nya affischer mot tiggeriet och vänstern kommer att rasa.

Medan vänstern rasar kommer Sverigedemokraterna att fortsätta att växa.

De får inte stöd därför att de är främlingsfientliga eller rasistiska. Svenska folket är i dag mer välkomnande, mer tolerant och öppnare för världen än någonsin. Se bara på det massiva stödet för Pride, se på alla små kommuner som utan bråk och konflikter tar emot mängder av flyktingar från Afrika och Asien.

Ändå växer ett parti med rötterna i nazismen, ett främlingsfientligt parti med en del verkligt obehagliga företrädare dessutom.

Sverigedemokraterna växer därför att de fått monopol på en av vår tids stora frågor, kanske den största.

Vänstern traskar under ståtliga slagord från nederlag till nederlag. Vänstern diskuterar huruvida Sverigedemokraterna är nyfascister eller inte. Vänstern står bara på det godas sida och är alltid emot det onda.

Men varför skriver jag "vänstern"? Jag kunde dra in de flesta av de anständiga demokratiska partierna i Sverige. Har någon på allvar diskuterat hur vi ska bryta segregering och gettoisering? Har någon tagit irritationen över tiggeriet och förslumningen av stadsmiljön på allvar?

Stefan Löfven sa att tiggeriförbud inte löser några problem. Nej, det löser inte romernas situation i Rumänien. Men det löser ett annat problem: tiggeriet på våra gator, de provisoriska kåkstäderna.

Och Fredrik Reinfeldt sa: öppna era hjärtan. Visst. Svenskarna gör det. Men politik handlar inte om privatmoral utan om att skapa strukturer och bestämmelser för våra gemensamma angelägenheter.

Sverigedemokraterna klampar fram genom offentligheten med sina grovheter och sina provokationer. Jag tror inte de växer därför att allmänheten köper deras förvrängningar, främlingsfientlighet och enkla svar.

De växer därför att de säger: vi ser ett problem och vi vill göra något åt det.

Följ ämnen i artikeln