Ynkligt av Morgan Johansson

En minister som inte vill debattera är obegriplig

​Morgan Johansson har varit minister i tio år och tror inte att han klarar av en debatt om en fråga som han är ansvarig för.

Det är ynkligt.​

​I början av veckan bröt förhandlingarna mellan framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna om den framtida migrationspolitiken, läs asylmottagningen, samman.

Dagen därpå möttes migrationsminister Morgan Johansson (S) och Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard i SVT:s morgonprogram. Eller möttes och mötte, de befann sig i tv-studion samtidigt, mer omfattande var inte relationen dem emellan.

Johansson hade inför sitt SVT-framträdande krävt att få slippa möta Malmer Stenergard i debatt. Han ville bara svara på frågor från programledarna. Ett krav som SVT märkligt nog accepterade.

Låt mig påminna om Morgan Johanssons cv. Han fyllde tidigare i år 50 vilket gör att han inte är ett ungt stjärnskott, han har lång både mänsklig och yrkesmässig erfarenhet bakom sig.

Han har varit statsråd, minister, i tio år i flera regeringar och han ansvarar för migrationsfrågorna i den nuvarande regeringen.

Till det kan läggas att han varit invald i riksdagen i närmare ett kvarts sekel, sedan 1998.

Det är alltså inte någon gröngöling i politiken vi talar om. Tvärtom. Ändå vågar han inte möta Maria Malmer Stenergard i en högst normal diskussion i ett ämne som han behärskar och är ansvarig för.

Det är ynkligt och obegripligt.

Är Johansson rädd för Malmer Stenergard? Tror han inte att han behärskar frågan? Är han rädd för att spoliera framtida samarbeten med Moderaterna? Samtliga frågor måste besvaras med nej.

Debatt är politikens livsnerv i en demokrati. Åsikter ska brytas i offentliga diskussioner, det är ett av fundamenten i en normal demokrati. Ändå tackade Morgan Johansson nej till det, till och med i morgonprogrammets kortfattade form. Det ska inte en minister göra, då får hen stanna hemma.

​En annan intressant fråga i sammanhanget är varför SVT vill ha två politiker, två motståndare, i studion som inte pratar med varandra. Det verkar totalt poänglöst om ni frågar mig.

De gjorde uppenbarligen en annan bedömning.​

​Fotnot: Förklaringen från Morgan Johanssons pressekreterare om att han lovats en debatt med M-ledaren Ulf Kristersson ​håller inte. Inte heller Kristersson sitter i migrationskommittéen. Det normala är att statsministern möter partiledare i debatter medan fackministrarna möter sina motsvarigheter i de andra partierna.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.