Nytt år – och nya tillskott i ordlistan

Läs Anders Westgårdhs kolumn

Varje år berikas vi med nya ord. Här är tio av årets tillskott i ordlistan:

Geely: En österländsk ­actionfigur som kan springa uppför väggar, hoppa från hustak till hustak och köpa bilfabriker utan att åskådarna varken förstår vad som sker eller vad som kommer att hända.

Small People: Folkspillra som upptäcktes av svensken Carl-Henrik Svanberg i samband med att han ledde Operation Dagsverke för att samla in förlupna bollar från mexikanska golfen. Vid fyndet drabbades Svanberg av medlidande. Han tyckte att de var jättesöta.

Askmoln: När röken skingras blir det allt tydligare att askmolnet var ett ­pr-trick av den amerikanska tobaksindustrin i protest mot den hälsotrend som sprider sig över världen med allt färre rökare som följd.

Ipad: En digital rakspegel som även kan användas som till exempel husdjur, valthorn eller mensskydd beroende på vilka program den enskilde användaren valt att installera.

Klass 2-varning: Ett normaltillstånd där jordens befolkning måste vara inställd på att vad som helst kan hända när som helst. Bland många råd ingår att aldrig gå till jobbet utan en spade, att packa långkalsonger även för solsemestern och att förankra barn under 50 kilo som man önskar behålla.

Spyker: En religiös gestalt med fromt leende och som iförd gycklarkläder med djupa fickor ingriper i till synes hopplösa situationer.

SJ: Ett lotteri där eventuella vinnare belönas med en resa mellan två svenska orter enligt en förutbestämd tidplan och på en överenskommen komfortnivå. Förlorarna tvingas tillbringa timmar i väntsalar, på perronger eller ombord på de spelpjäser (så kallat tåg) som av slumpen tvingats ”stå över ett slag”.

App: Omnämndes redan under tidigt 1900-tal i barnramsan ”App lapp sa att du slapp”, för att avgöra vem som var ball och vem som lika gärna kunde gå hem och lägga sig. Dagens digitala appar bygger ungefärligen på samma principer.

Vuvuzela: Ett raffinerat tortyrredskap som utvecklats i sydafrikanska kåkstäder som hämnd för långvarigt förtryck. Vuvuzelan lanserades genom en massiv tv-kampanj sommaren 2010 och fick medelålders vita män jorden över att be om kollektiv förlåtelse.

Kapsel: Enklare form av mekanisk persontransport som efter att framgångsrikt ha testats inom den chilenska gruvindustrin rönt stort intresse hos svenska trafik­planerare inom såväl SJ som den kommunala kollektivtrafiken.

Följ ämnen i artikeln