Kristersson vill få bort gnället från politiken

Nye M-ledaren Ulf Kristersson har tagit på sig en stor uppgift.

Han vill förändra samtalsklimatet i svensk politik från grunden.

Bort från gnäll och tjat till vuxna seriösa samtal.

Gnäll, missnöje och tjafs har med tiden blivit en naturlig del av svensk politik. Tröttsamt tycker många, uppenbarligen även den nye M-ledaren. Och väljarna slår fullkomligt dövörat till. De vill höra hur det är tänkt att det ska bli.

Ulf Kristersson, vald klockan 14.20 den 1 oktober 2017, kan vara något på spåren.

Hans installationstal hade rubriken ”Ett parti för hoppfulla”. Valet understryker att hans ingång i politiken, åtminstone inledningsvis, kommer att vara nyfikenhet och gott humör. Hoppas det håller mer än par veckor.

I talet skissade Kristersson sitt program för de kommande nio åren, fram till valet 2026. Det bygger på att Alliansen vinner nästa val och sedan leder regeringen under åtta år.

Han vill för det första stärka Moderaterna, sätta fart på Alliansen och stärka Sverige i världen. Med nästa riksdagsval elva månader bort kommer han inte få en lugn stund om han ska lyckas med det.

Sakpolitiskt pekade han ut sex områden som särskilt viktiga.

  1. Statens kärnverksamhet. Exempelvis försvaret och rättsväsendet. Gängen får inte ta över rättsskipningen i Sverige, det ska domstolarna göra.
  2. Migration och integration. Helst vill Kristersson se en ny överenskommelse om hållbar migration mellan Alliansen och Socialdemokraterna som håller över tid.3. Arbetslinjen. Alla som kan ska jobba och det ska alltid löna sig bättre att ha ett jobb än att gå på bidrag. Att försörja sig själv har ett eget värde.
  3. Välfärden. Det kan inte vara så att var femte elev lämnar grundskolan utan godkända betyg och att vårdköerna växer.
  4. Klassresan. Kristersson hatar enligt egen utsago innerligt ordet ”andragenerations”, det vill säga att man ärver sina föräldrars sociala utsatthet genom att exempelvis vara andragenerationssarbetslös eller – sjukskriven.
    – Kön, klass eller klan ska inte sätta dina gränser. Utan vad du vill och vad du gör, sade han i talet.
  5. Företag och företagande är superviktigt.
    – Företag och företagare ska alltid uppskattas mer än de beskattas.

Det här var den framtidsinriktade delen av Ulf Kristerssons tal. Men han passade också på att läxa upp sina partikamrater, dock med silkesvantarna på. Hur ska en hoppfull, framtidsinriktad och vuxen människa annars bete sig?

Moderaterna har kort om tid att renovera sig inför valet. Laget måste gå före jaget, ett uttryck som i det här fallet betyder att de interna striderna inom Moderaterna måste upphöra. Likaså ältandet av det som varit. Blicka framåt, var budskapet.

Men den regeln bröt han dock själv emot. Kortfattat tittade han bakåt och såg då tre kardinalfel. Decemberöverenskommelsen, DÖ, var fel. SD:s nationalism är fel. Och Alliansen har hackat för mycket på varandra. Okej, då vet vi det.

Ulf Kristerssons parti ska också bli det som står för eftertanke. Viktiga frågor kräver seriösa svar, inte ett uthasplat 10-sekundersuttalande.

Glatt humör, idéburen pragmatism, eftertanke och ett knippe ganska traditionella M-frågor står alltså på Ulf Kristerssons dagordning.

Ulf Adelsohn, partiledare på 1980-talet, var mycket nöjd.

– Nu återvänder hästarna till spiltan, sade han.

Det återstår dock att se.


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.