Att sitta i regering kan krossa KD

ALMEDALEN: Ebba Busch är en partiledare som vet hur man äger en scen.

Busch låter sig inte rubbas av högljudda protester, hon har talets gåva och har med sig sin publik.

Men det verkar inte hjälpa KD att ta sig upp ur det opinionsmässiga hål de hamnat i.

Kristdemokraterna har haft en tuff tid sedan de satte sig i regeringen och Ebba Busch blev minister. Det är ett känt faktum att det kostar på att vara både partiledare och statsråd. Rollerna är i stort sett oförenliga och för att det ska bli bra behöver partiet vara välfungerande och välmående. Något KD inte är just nu.

Ett parti som kämpar med inre konflikter och dras med dålig opinion behöver en partiledare som helhjärtat ser till att partiet rör sig i rätt riktning. En partiledare som är närvarande, lugnar där det behövs och lyfter stämningen där det behövs.

Inte ens Ebba Busch kan vara på alla platser samtidigt.

EU-valet blev en katastrof

Kristdemokraterna kämpar med att bli en tydlig röst i den klump av borgerliga partier som nuförtiden låter likadant. Oron som partiet uttryckte i sin valutvärdering över att väljarna kommer att svika och istället rösta på M eller SD kan knappast har lagt sig. Med nöd och näppe når KD över riksdagsspärren i vissa mätningar och även om de lyckades sitta kvar i EU-parlamentet, var valet i juni ett katastrofval.

Vägen framåt verkar stavas värderingar för Ebba Busch. Redan i EU-valet var det den drivande strategin. Problemet med värderingar är att det kommer mycket lite politik ur värderingar.

Ebba Busch.

Oväntat tyst om sjukvården

Kristdemokraterna avlade några storslagna löften i valrörelsen 2022 – det skulle bli betydligt billigare att tanka, billigare att vara svensk och Sverige skulle ta sina första spadtag mot att bygga ny kärnkraft. Som alla vet har de två första inte slagit in än och det ser fortfarande mörkt ut för det där spadtaget. Detta har kostat KD och inte minst Ebba Busch. Hon har fått se sin popularitet rasa de senaste åren.

Ebba Busch må skryta om att Kristdemokraterna aldrig haft fler ministrar och det är väl bra att påminna om, för de gör inte mycket väsen av sig. Kristdemokraterna sitter däremot på en fråga som partiet har stort förtroende hos väljarna i och det är sjukvården. Sjukvården är partiets stora profilfråga och den befinner sig just nu under stor påfrestning. Men detta verkar Ebba Busch inte intressera sig för, inte i sitt tal i Almedalen i alla fall. En prioritering som borde ha överraskat kristdemokratiska politiker runt om i landet.

Röt ifrån mot demonstranter

Buschs tal stördes av högljudda Palestinademonstranter. Till slut fick de sig en åthutning av Busch. Hon påpekade att det fria ordet inte betyder att man bör ta sig rätten att störa andra människors politiska möten.

Alla partiledare håller sig till sina talmanus här i Almedalen, men ibland händer det oförutsägbara och de behöver lämna manus och tala ur hjärtat. Vilket Busch gjorde. Samma sak var det för Annie Lööf för några år sedan, när hon adresserade de nazister som störde hennes Almedalstal.

Visst är det ovälkomna störningsmoment, men vid dessa tillfällen får politiken äntligen lite liv.