Vem lyssnar på V denna första maj?

Publicerad 2022-05-01

Nooshi Dadgostar första maj-talade.

Första maj kanske är den svåraste dagen för Vänsterpartiet att bli lyssnade på.

Medan Socialdemokraterna tar allt större plats i debatten, kämpar Vänsterpartiet om utrymmet på vänsterhalvan i det politiska landskapet.

Då räcker inte förslag om ännu högre pensioner och arbetarlöner.

Det är inte lätt för Vänsterpartiet att verka i Socialdemokraternas skugga. Nooshi Dadgostar fick skjuta på sitt tal 15 minuter för att det inte skulle krocka med Magdalena Andersson, som höll sitt första första majtal.

Inte heller var det lätt för Nooshi Dadgostar att få genomslag för den nyhet som Vänsterpartiet presenterade under förmiddagen – att utöver det redan föreslagna garantitillägget så ska fler pensionärer får mer pengar, om Vänstern får som de vill. Att Vänsterpartiet vill höja pensionerna är ju inte heller någon nyhet.

Under sitt tal på första maj bjöd Nooshi Dadgostar på en Vänsterpartiets best of – pensionerna, arbetarklassens villkor, marknadshyror och socialdemokraternas svek. Talet var påfallande likt i innehåll det som Magdalena Andersson precis avslutat bara några 100 meter bort.

Vad är V när sossar är sossar?

Förra året var ett bra år för Vänsterpartiet. De vann en politisk strid om marknadshyrorna, fällde en socialdemokratisk regering och de fick till en överenskommelse om pensionerna. När inte sossarna lät som sossar och inte drev politik som sossar i och med januariavtalet fanns det en tydlig plats för Vänstern.

Men nu då?

Nu när Magdalena Andersson till slut i alla fall låter som en klassisk socialdemokrat och lägger fram socialdemokratiska politiska förslag.

En slumrande tillvaro för identitetsvänstern

En kritik inifrån partiet mot Nooshi Dadgostars politiska vägval har varit att hon svängt så hårt mot arbetarväljarna och industriarbetare i bruksort att hon alienerat vänstern kärna av progressiva stortstadsväljare.

Under Vänsterns första maj firande i Stockholm idag var den klyftan slående. Medan första maj-tågets vanligaste slagord var ”inga rasister på våra gator” var fokus i Dadgostar tal på löntagare och jobb.

Den traditionella identitetsvänstern är numera mer slagord än politik i Dadgostars Vänsterparti.