Vill du bli framgångsrik – se då till att ha pick

Det bästa sättet att bli rik och mäktig är att födas med pick.

Att ta del av Forbes nya lista på de rikaste amerikanerna 2015 är att bli påmind om just detta.

Karl efter karl ler belåtet bland dollartecknen. Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg. Ingen kvinna bland de tio rikaste. När några äntligen dyker upp är det som fruar, änkor eller döttrar till rika män.

Jag har inga problem med vare sig framgång eller män. Det är bara att gratulera till deras slit, initiativförmåga och begåvning. Självfallet sitter dock inget av detta i snoppen. Män styr och äger vår värld av andra skäl.

De historiska: tänk hur många begåvade kvinnor som genom århundradena fått sätta sina ljus under skäppan; sköta hemmet i stället för att uppfinna, ­skriva eller studera. Då det var som värst riskerade en läskunnig kvinna att brännas på häxbål.

Religion: vi har ännu ­länder där kvinnor inte får ­arbeta, rösta eller ha egna bankkonton.

Maktstrukturer: män på ­ledande poster ser, geniförklarar och väljer andra män, ofta omedvetet.

Barnen: fortfarande i högre grad kvinnornas ansvar. 

Uppfostran och könsroller: en framgångsrik man som tar för sig gör det han förväntas. Klassiskt kvinnligt beteende är passivt och mottagande. Vara vacker, le, lyssna mer och prata mindre, inte ta för mycket plats.

Flickorna är duktigare i skolan, men pojkarna kan se på Forbes-listan att det ändå blir deras värld, förr eller senare. Hon sommarjobbar i närbutikens kassa, han på lagret. Tio år senare är han butikschef, hon kvar i kassan.

Inget är viktigare för en mer jämställd värld än att uppfostra flickor till att sätta sig själva i första rummet, på samma självklara sätt som män alltid fått göra.

Så länge feminism anses vara samma sak som kvotering och statliga ingripanden kommer vi att ha kvar en värld där män sitter på den politiska och ekonom­iska makten.

Lösningen är inte att dra ner männen och framställa kvinnor som offer.

Utan att låta varje flicka tidigt veta att denna värld också är hennes att erövra och att det inte gör henne mindre attraktiv, ­tvärtom.

Följ ämnen i artikeln