Bevara Sverige Svenskt - kör ut dem!

Tjugo argsinta amatörpolitiker tar plats i riksdagen och har – när detta skrivs – skapat kortslutning i det demokratiska systemet. Ansvariga för sabotaget är några hundratusen väljare som fantiserar om en återgång till ett Sverige som aldrig har funnits.

Sverigedemokraterna är ulvar i fårakläder, nassar i postorderkostymer, iskallt gapande även när de talar på det nya salongsfähiga sättet. Dom yrar om Sverige och svenska värderingar – men dom har inte en aning om vad det egentligen innebär att vara svensk. På riktigt.

Att vara svensk är att betrakta mångfald som en möjlighet och enfald som ett hot.

Att vara svensk är att vara öppen mot omvärlden. Det är därför vi älskar att resa till både nära och fjärran länder, öppnar våra kök för nya influenser, tar lärdom av nya intryck och berikar våra själar och hjärtan.

Svenskhet är att inse att man lever på den sociala pyramidens allra översta topp i en värld där miljarder människor har fasansfulla levnadsvillkor. Svenskhet är att vara tacksam för denna sin vinstlott i livet.

Riktiga svenskar gillar både vanligt folk och ovanligt folk.

Äkta svenskhet är generositet mot de som behöver stöd, solidaritet med de som kämpar för en bättre tillvaro och lojalitet med tanken på en värld där alla människor är lika mycket värda.

Att vara svensk är att vara vidsynt och förstå att vissa människor ibland snubblar och faller och gör dumma saker och därför behöver hjälp att komma på fötter igen – inte att bestraffas.

Svenskhet är att acceptera samtliga världsreligioner även om man råkar tycka att det är värst vilka konstiga huvudbonader dom håller på med.

Att vara svensk är att inse att globaliseringen är ohejdbar och att vårt lilla land behöver allt vi kan få i form av kreativa utlänningar och arbetsamma blattar som hjälper till att bygga en välfärd som räcker längre än en mandatperiod.

Äkta svenskhet handlar inte om Sverige åt svenskarna – utan om Sverige i världen och världen i Sverige.

Att vara svensk är att bejaka världens rikedom och mänsklighetens skiftande ansikten, att njuta av kultur bortom kurbits och schottis, att älska kalejdoskopet framför den bakvända kikaren.

Riktiga svenskar står inte och fylleskränar för att man kommit in i riksdagen.

Följ ämnen i artikeln