Revolutionen som kom av sig

HARRISBURG, PENNSYLVANIA. De enda människor som syns till vid den pampiga Kapitolium-byggnaden i Harrisburg är journalister, poliser och tungt beväpnande militärer.

Efter ett tag dyker det upp en ensam Trumpanhängare som är ute och joggar med sin hund.

Den väpnade revolutionen kom av sig. Åtminstone den här gången.

Den federala polisen FBI hade inför söndagen varnat för att man fått in trovärdiga hot om våldsamma stormningar av delstatsparlamenten i USA:s samtliga 50 delstater med syfte att stoppa Joe Biden från att sväras in som ny president och låta Trump sitta kvar.

Läget var mycket spänt och det fanns en uppenbar rädsla för att det som hände vid Kapitolium i Washington DC den 6 januari skulle återupprepas på flera platser i landet.

Harrisburg, Pennsylvanias delstatshuvudstad ansågs som en av de troligaste städerna för en väpnad konfrontation. Inte minst eftersom det är en vågmästarstat och republikanerna kraftigt protesterade mot att valresultaten i presidentvalet godkändes. I delstaten är det dessutom lagligt att öppet bära vapen på offentlig plats.

Polisen och nationalgardet bevakar Harrisburg State Capitol i väntan på protester.

Därför hade delstatens guvernör gett order om en kraftig bevakning av parlamentsbyggnaden. Ovanför de breda trappstegen upp mot ingången hade orangea staket placerats ut. Bakom dem stod tungt beväpnade soldater från Nationalgardet.

Gatorna på båda sidor av parlamentet var avspärrade av militärfordon och polisbilar med saftblandarna rullande. I luften hovrade en drönare för att få överblick över ett större område. Ridande poliser hade fattat posto i strategiska korsningar.

När klockan slagit fyra på eftermiddagen hade det fortfarande inte dykt upp några väpnade milismän. Inte ens fredliga Trumpanhängare som ville demonstrera mot att Joe Biden svärs in som president på onsdag.

Alex är en av få Trumpanhängare som syns till.

Arg på Facebook

Den enda jag såg till var en ung man iförd en hoodie med texten Valfusk på bröstet. Han bor i området och var ute och joggade med sin hund men stannade till för att prata. Han klagade över att han blivit avstängd från Facebook och TikTok sedan han publicerade en video från Kapitolium den 6 januari där han och tusentals andra Trumpanhängare sjunger nationalsången.

– En timme senare sprutade polisen tårgas över oss, säger Alex förnärmat.

Men allra argast är han på de sociala medieplattformarna som tillfälligt stängt ner hans konto.

– Det är kommunism. Det är det vi är på väg emot. De vill inte att vi ska få göra våra röster hörda.

Han tycker det är fel att Biden får sväras in som president och om det hade varit en demonstration här i dag så hade han deltagit.

– Fast bara så länge den är fredlig, lägger han till.

Uppenbarligen har Trumpanhängarna och vit makt-grupperna dragit slutsatsen att de inte hade en chans att göra något här som är ens i närheten av lika spektakulärt som stormningen av Kapitolium. Inte i Harrisburg och inte i någon annan delstat. Den väpnande revolutionen som en del av dem vill starta får ställas in för nu. Övermakten är för stor.

Skrämseltaktik

I stället för Trumpsupportrar dyker det upp en äldre man i lång täckjacka och skägg. Han har byggt en trädocka föreställande Trump som han symboliskt fäller till marken framför parlamentskupolen.

– Det ska symbolisera att diktatorn fallit och vi är på väg att återupprätta vår demokrati, förklarar Gene Stilp.

Sen täcker han Trumpfiguren med ett plakat som föreställer Trump bakom galler med texten "Lock him up".

– Det är i fängelse som Trump kommer att hamna när han avgått, förutspår Stilp.

Men även om våldet uteblev den här gången så är faran inte över. Snarare kommer den kanske att öka den dag som Trump inte längre är president medan miljontals amerikaner fortfarande tror att Joe Biden fuskade till sig valsegern och de därmed kommer att betrakta honom som en illegitim president.

Alex, som inte vill säga sitt efternamn, har sig egen teori om varför FBI gått ut så hårt offentligt med hotbilden.

– Ren skrämseltaktik för att folk ska hålla sig hemma istället för att gå ut och demonstrera, hävdar han.

Sedan tillägger han besviket.

– Det verkar ha fungerat.

Men lugnet har kommit bara tack vare en massiv militär närvaro på USA:s gator. Scener som vi brukar bevittna i polisstater. Inte en stabil demokrati.

Jerker Ivarsson och Wolfgang Hansson på plats i Harrisburg, Pennsylvania.