Ojusta metoder ska hjälpa Trump till comeback

Hur länge orkar amerikaner lyssna på Donald Trumps lögner om presidentvalet?

Även om vissa republikaner börjat slå dövörat till använder ex-presidenten fuskanklagelserna som verktyg för att inskränka rösträtten.

President Joe Biden hindras av sina egna när han vill stoppa försöken.

Donald Trump lät som en gammal grammofonskiva som hakat upp sig när han den gångna helgen höll sitt första kampanjmöte för året. Ex-presidenten fortsätter torgföra sina lögner om att det var fusk som gjorde att han förlorade till Joe Biden. Men det lät inte som att ens Trump längre tror på lögnerna.

Donald Trump höll sitt första kampanjmöte för året i Arizona i helgen.

Vill få slut på fusksnacket

Visserligen har fuskövertygelsen fortfarande ett mycket stort genomslag hos republikanska väljare i allmänhet och Trumpväljare i synnerhet men det dyker upp fler och fler republikanska politiker som öppet vågar tycka att det är dags att glömma valet 2020 och koncentrera sig på framtiden. De stöttar Trump om han ställer upp 2024 men vill få ett slut på fusksnacket eftersom de är övertygade om att det minskar republikanernas chanser att vinna val framöver.

En uppenbar risk är att republikanska väljare stannar hemma om de är övertygade att valen inte går rätt till.

Men bakom Trumps dimridåer om fusk pågår ett omfattande försök i republikanskt styrda delstater att trixa för att skapa regler som ska göra det lättare för partiet att vinna framtida val.

Det handlar framför allt om tre saker:

  • Omritning av valdistrikt.

Det kallas Gerrymandering och innebär att valdistrikten i en delstat ritas om på ett sätt som gynnar det egna partiet. Antingen klumpar man ihop så många av motståndarens väljare som möjligt i några få valdistrikt så att man är säker på att vinna resten. Eller så sprider man ut motståndarens väljare på så många distrikt som möjligt för att minska deras chanser att vinna några platser över huvud taget.
Båda partier ägnar sig åt detta men republikanerna har många fler delstater där det lönar sig.

På valhögkvarteret i Broward County, Floridas näst största valdistrikt, räknades poströster inför det amerikanska presidentvalet 2020.
  • Göra det svårare att rösta.

I ett 20-tal republikanskt styrda delstater pågår försök att i praktiken på olika sätt inskränka rösträtten. Framför allt vill republikanerna göra det svårare för svarta och låginkomsttagare att rösta eftersom dessa i större utsträckning röstar på demokraterna.

Antalet vallokaler i minoritetsområden minskas vilket ger upphov till långa köer som gör att folk tröttnar och går hem. I USA är det inte ovanligt att människor står i kö 4-5 timmar för att rösta. Särskilt i låginkomstområden.

Man inskränker också tiderna när vallokalerna får hålla öppet. Eftersom valdagen inte är någon helgdag jobbar de flesta. I många delstater är det möjligt att rösta i förtid. Där införs också begränsningar. Liksom när det gäller poströstning och möjligheten att lämna sin röstsedel i en "drop box".

I vissa delstater blir det ett lagbrott att ge vatten eller mat till någon som står i kö för att rösta.

Republikanerna hävdar att de gör allt detta för att motverka valfusk men i verkligheten vill de bara öka sina chanser att vinna.

”I USA är det inte ovanligt att människor står i kö 4-5 timmar för att rösta. Särskilt i låginkomstområden”, skriver Wolfgana Hansson.
  • Byta ut personer som avgör ifall valet gått rätt till.

När president Trump förlorade delstaten Georgia till Joe Biden ringde han upp delstatens valansvarige, Brett Raffensperger, och bad honom att ”hitta” ytterligare runt 12 000 Trumpröster som presidenten behövde för att besegra Biden. När Raffensperger vägrade blev Trump mycket upprörd.

Nu pågår en process i republikanskt styra delstater där Trump-falangen av partiet försöker byta ut ansvariga som inte var tillräckligt samarbetsvilliga i valet 2020 eller som inte anses tillräckligt lojala mot Trump.

Joe Biden har gjort att värna rösträtten till en av sina viktigaste frågor. Men han ser ut att gå rejält på pumpen.

Biden har lagt fram ett federalt lagförslag som skulle ge mer av nationella röstregler och göra det svårare att på olika sätt inskränka rösträtten på delstatsnivå. Men två av partiets egna senatorer vägrar gå med på det, Joe Manchin från West Virginia och Kyrsten Sinema från Arizona, och därmed faller förslaget.

Följden blir att republikanerna kommer att få en rad extra fördelar både i årets mellanårsval men framför allt i presidentvalet 2024. Fördelar som de tillskansar sig med ojusta och odemokratiska metoder.

Något som ökar chansen eller risken, beroende på hur man ser det, att en viss Donald Trump kan bli vald till president igen.