Är det lagligt att beslagta oligarkernas lyxjakter?

Jakten på oligarkernas lyxbåtar och privatplan har blivit en PR-triumf för västvärlden.

Ursäkta om jag stör i hurraropen, men dessa konfiskationer kan visa sig vara olagliga.

Följ ämnen

"Putins elit".

Så beskrivs de 26 personer som EU satte upp på sin sanktionslista bara några dagar efter att Rysslands invasion av Ukraina inleddes.

Det är en udda samling affärsmän som har blivit groteskt rika på fiffiga avtal med den ryska staten, högt uppsatta militärer och mediepersonligheter som med aktningsvärd energi och uthållighet fyllt populära tv-program med fantasifulla versioner av sanningen.

Ytterligare ett par dagar senare meddelade president Joe Biden i sitt årliga tal till kongressen att även USA sätter ner foten:

”Ikväll säger jag till de ryska oligarkerna och korrupta ledarna som svindlat miljarder dollar genom denna våldsamma regim att det är över”.

Flygplan, lyxbåtar, våningar i världens metropoler, gods på landsbygden, alla statussymboler och pråliga markörer ska konfiskeras.

Superjakt Dilbar som tillhör oligarken Alisjer Usmanov.

Jakten ska ledas av en arbetsgrupp som har tillsatts av USA:s justitiedepartement och som ska samarbeta med berörda myndigheter i Europa.

Ett arbete som redan har gett vissa resultat.

Bara två dygn efter att oligarken Alisjer Usmanov satts upp på sanktionslistan beslagtogs dennes 156 meter långa lyxjakt Dilbar, värd 540 miljoner euro.

Fartyget låg på den årliga servicen på ett varv i Hamburg då tyska myndigheter slog till.

Och den franske ekonomiministern Bruno Le Maire meddelade härförleden på twitter att tullen på Rivieran beslagtagit M/Y Amore Vera, som tillhör Igor Setjin, vd på oljebolaget Rosnet och polare med Putin.

Superjakten Amore Vero liggande i en hamn i närheten av franska Marseille.

Även denna påkostade skuta - jacuzzi på däck, pool, skönhetssalong, gym, helikopterplatta, värde en dryg miljard kronor - låg på varv.

Myndigheterna slog till då det upptäcktes att den gjordes klar för avsegling trots att reparationerna inte var färdiga.

Vi kommer att få se fler spektakulära tillslag de kommande veckorna. Oligarkerna saknar inte tillgångar och varje aktion blir symboliskt viktig för politiker i behov av att visa krafttag.

Tidningar, radio och tv manar på, då redaktörerna är väl medvetna om att allmänhetens medkänsla för miljardärer som står Kreml nära och som tycks ha roffat åt sig sina förmögenheter av lätt insedda skäl är begränsad.

Dock kan de till synes framgångsrika razziorna på sikt sluta i pinsamma bakslag i domstolar som befolkas av jurister som är mer intresserade av hur lagen ser ut än av moral.

Alla dessa lyxbåtar och herrgårdar som plötsligt anses vara olagligt införskaffade var för bara några veckor sedan nämligen i högsta grad legala investeringar.

Att EU så snabbt kunde sätta upp nästan 30 nya personer på sin lista är ingen slump. Regeringar och myndigheter i medlemsländer har hela tiden vetat exakt vilka de är och vad de sysslar med.

Länder, banker, handeln, alla har velat vara med på ett hörn då sedelbunt efter sedelbunt efter sedelbunt har sprätts iväg.

Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med oligarken Alisjer Usmanov vars superjakt Dilbar har blivit beslagtagen.

Det är en sak att beslagta en dyrbar klocka eller en BMW från en gangster som inte kan visa upp dokumentation på en enda hederligt intjänad krona.

En helt annan sak är att ta en fajt med en mångmiljardär som har tvättat sina pengar på längden och tvären och som till sitt förfogande har en bataljon av slipade affärsjurister som känner till vartenda kryphål i lagen och som skapar skalbolag som står för innehavet av herrgården.

Äganderätten är i Europa och USA grundläggande och om en uppretad oligark går till domstol måste staten som har konfiskerat egendomen leda i bevis att köpet av lyxjakten möjliggjorts genom illegala aktiviteter.

Vilket kan visa sig bli mycket svårt.

Jo, jag förstår det hopplösa i att i den stämning som just nu råder påpeka att även Joakim von Anka-figurer i Putins omgivning bör omfattas av någon form av grundläggande rättssäkerhet.

Men är det någonting som skiljer civiliserade stater från exempelvis kleptokratin i Moskva är det just respekten för lagen.

Skyddet av egendom är reglerad i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Det är ingen slump. Staten ska inte få ta dina tillgångar utan mycket välgrundad anledning.

 

Att rucka på den ordningen är farligt. En mindre vacker dag kan det vara ditt radhus som beslagtas.

Om framtiden vet vi nämligen ingenting.