Kaoset i Klippan visar att SD:s största fiende är de själva

Arkivbild.

10 uteslutna lokalpolitiker.

Två avpolletterade ex-nazister.

Öppet bråk och löften om hämnd.

Den här gången är det Klippan som bjuder in till SD-buskis.

Det är inte en slump att när kommunpolitiken skildras i populärkulturen är det ofta som fars medan rikspolitiken framställs i allvarstyngda och svulstiga dramaserier. I Klippans kommun i Skåne har hela det politiska styret uteslutits ur sitt moderparti efter att de valt in två före detta nazister på förtroendeposter i kommunen.

De uteslutna sverigedemokraterna har bestämt sig för att sitta kvar så nu är frågan – ska Klippans kommun styras av politiska vildar framåt?

Tv-serien Klippans politiska vildar hade nog varit en tittarsuccé i en bredare genre om Sverigedemokraterna och deras problem med nazister.

Klippan, en symbol för nynazism

I Klippan har nu tio av 12 SD politiker uteslutits för att de velat släppa in två före detta nazister i kommunen. De uteslutna politikerna är vansinnigt arga på moderpartiet. De har redan polisanmält SD för brott mot medborgerlig frihet och planer finns på hämnd.

Argumentet är att de två redan sen tidigare ur SD uteslutna personerna, inte längre är nazister. Båda var engagerade i det nazistiska partiet Nationalsocialistisk front under 90-talet.

Det här är perfekt material för en fars. Klippan må vara en liten kommun i Skånes inland, men det kan ju inte ha gått de lokala SD-politikerna förbi att deras parti har en något ansträngd relation till just nazister.

Klippan är för övrigt mest känt för ett brutalt och rasistiskt mord i mitten av 90-talet där två nynazister mördade en ung asylsökande man. Det kan väl inte heller ha gått de lokala SD-politikerna förbi att det finns ett starkt symbolvärde i att välja in två ex-nazister i just Klippan.

Jonas Luckmann, tidigare ordförande för SD i Klippan.

Uteslutningsmetoden

Sverigedemokraterna har under många år hanterat sitt återkommande problem med rasism och nazism hos sina politiker med stenhårda uteslutningar. Nolltoleransen har varit deras mest framgångsrika verktyg på vägen mot att bli ett regeringsdugligt parti.

Uteslutningarna har också varit ett kraftfullt sätt för partiledningen att styra partiet. Misshagliga personer har åkt ut lika snabbt som påkomna nazister, medan andra fått vara kvar trots tvivelaktiga beteenden.

Oberäkneligheten har gett partitoppen stor makt, men också väckt mycket ont blod inom partiet. Det finns nu en oppositionell anda inom SD som aldrig funnits tidigare.

Vildarnas land

Nu när Sverigedemokraterna till slut nått fram, in i värmen och kontor i Rosenbad då är det inte längre de andra partiernas inställning till SD som är partiets största problem – nu är de sin egen största fiende.

Det återstår att se om kommunen från och med nu kommer att styras av politiska vildar, ett begrepp som egentligen betyder en person utan partibeteckning, eller om de uteslutna sverigedemokraterna omgrupperar sig på något annat sätt.

Med tanke på att de försökt smyga in två ex-nazister på förtroendeposter emot sitt partis vilja, verkar det vara si sådär med den politiska fingertoppskänslan i Klippan.