Det är Ukraina som riskerar invasion - inte Sverige

Sverige har reagerat häftigare än någon av våra nordiska grannar på det ryska hotet.

Följer man debatten här hemma kan man rentav förledas att tro att det är Sverige som står i begrepp att invaderas.

Men det är faktiskt Ukraina vars självständighet hotas. Inte Sveriges.

Följ ämnen
Ukraina

Häromdagen lade den ryska ambassaden ut ett inlägg på sin facebooksida som måste anses rätt anmärkningsvärt. För när gick senast en ambassad ut offentligt för att försäkra landet där man är gäst att man inte tänker invadera detsamma?

Även om det i det här fallet får skrivas på propagandakontot.

”I egenskap av Ryska Federationens diplomatiska beskickning förklarar vi på ett ansvarsfullt sätt att vårt land inte hade och inte har för avsikt att angripa Sverige”, skriver ambassaden.

Ambassaden anger som skäl att man fått talrika förfrågningar från svenska medborgare som ber Ryssland att inte anfalla Sverige.

Dessa förfrågningar har utlösts av den ökade spänningen i Europa men framförallt av svenska försvarsmaktens aktiviteter den senaste tiden. Sverige är ett av de länder som reagerat starkast på Rysslands kravlista mot Nato och de allt mindre förtäckta hoten att invadera Ukraina.

Tanken med att skicka extra soldater och stridvagnar till Gotland är att signalera till Ryssland att Sverige inte tänker lägga sig platt i händelse av en rysk aggression. Men effekten har också blivit en stark oro bland svenskar om en förestående rysk invasion.

Det märkte jag själv när jag under veckan chattade med Aftonbladets läsare om den spända situationen. Uppskattningsvis hälften av frågorna handlade om risken för en rysk attack mot Sverige.

Plötsligt skiftade fokus i svenska medier från hotet mot Ukraina till ett krigshot mot Sverige.

Det vore konstigt om svenska medier inte bevakade försvarsmaktens muskeluppvisning på Gotland men när alla medier samtidigt pumpar ut samma känsla av att kriget står för dörren så blir den sammantagna effekten massiv.

Lägg till det medveten desinformation på sociala medier om en föregående rysk attack mot Sverige så är det inte konstigt att till och med svenska skolbarn oroar sig för vad som ska hända.

Svenska Försvaret har haft ovanligt hög och synlig närvaro på Gotland den senaste tiden, vilket naturligtvis rapporterats om flitigt i svensk media.

Norge och Finland har varit betydligt mer nedtonade i sina reaktioner.

Finland säger sig ha vidtagit militära åtgärder men väljer att inte gå ut med dem offentligt. Norge har inte sett några skäl alls till beredskapshöjande åtgärder.

Jag misstänker att reaktionen härhemma delvis drivs av den politiska konflikten om Nato-medlemskap eller inte. Den svenska regeringen är under konstant press från oppositionen att inte uppfattas som undfallande mot Ryssland.

Men fokus riskerar att hamna fel. Det direkta hotet är inte riktat mot Sverige. Det är riktat mot Ukraina och andra forna Sovjetrepubliker som vill kunna agera som självständiga stater.

Tvärtom har den svenska styrkedemonstrationen utnyttjats i propagandan av Ryssland som ett bevis på att det är västvärlden som är aggressivt.

Vilket givetvis är nonsens men likväl utnyttjas den.

En konvoj med ryska militärfordon syns i Krim.

Svenskar behöver i nuläget inte oroa sig för att Putin ska försöka ta Gotland eller någon annan del av Sverige. Då lutar jag mig inte mot ambassadens försäkran på Facebook som inte är så mycket värd utan på geopolitiska realiteter.

Kostnaden för att angripa ett Nato-land eller ett land som är så nära allierat med Nato som Sverige skulle bli mycket stor för Putin. Försvarsgarantin, som dock inte formellt Sverige omfattas av, gör att han löper risk att behöva utkämpa krig på många fronter.

Putin må vara makthungrig men ingenting tyder på att han är självmordsbenägen. Tvärtom styrs allt han gör av att han vill säkra sitt maktinnehav.

I den vågskålen ligger en möjlig attack mot Ukraina.

Kärnvapennationen Ryssland har runt 100 000 tungt beväpnade soldater vid Ukrainas södra och östra gräns.

Häromdagen dök ryska stridsvagnar och soldater upp även i Belarus, oklart hur många. De ska öva tillsammans med Belarus armé vid Ukrainas norra gräns. Något som ytterligare ökat rädslan för en rysk invasion i större eller mindre skala av landet som Putin vill behålla inom sin intressesfär.

Den bör oroa svenskar eftersom ett anfall mot Ukraina riskerar att påverka säkerhetsordningen i hela Europa och det militära läget i vårt närområde. Men det är inte detsamma som en direkt attack mot Sverige.

Ryska marinsoldater paraderar i Moskva. Arkivbild.

Det är inte i Sverige som soldater riskerar att stupa och människor tvingas fly. Ukrainarna vet redan vad det innebär. 14 000 människor har dött i det krig som Ryssland startade 2014 och som pågått sedan dess. Hundratusentals befinner sig på flykt.

Efter gårdagens möte mellan den amerikanske utrikesministern Anthony Blinken och hans ryske kollega Sergeij Lavrov står det klart att samtalen mellan USA och Ryssland fortsätter.

Det innebär både att hoppet om fred lever men att vi får vänta ännu en tid på ett avgörande.