Polisen jobbar oförtrutet på – det ska vi vara tacksamma för

”Jag såg hur han tittade på mig, siktade och gasade. Det är bara tur att jag lever idag”.

Poliskvinnan hann precis kasta sig undan när en av områdets grövsta kriminella försökte köra över henne med bil på en cykelväg.

Hon är fortfarande skakad av händelsen. Men hon jobbar på. I samma område. Mot samma kriminella som försökte köra över henne.

Eller polismannen som i flera år på gatan satt hårt mot hårt mot gängen i en av Sveriges mest brottbelastade förorter. En kväll fick han ringa hem och be frun ta upp barnen på övervåningen. Hoten var nu så stora att det inte längre gick att garantera familjens säkerhet. Och barnen var mer skyddade på övervåningen än på nedervåningen.

Ingen av de här händelserna nådde uppmärksamhet. Och båda de här poliserna jobbar på. I samma områden, mot samma kriminella. Med samma knappa resurser och löner.

Precis på samma sätt gjorde polisen i Malmö efter attacken ikväll. En polisbil sprängdes. Utanför polisstationen. Poliserna backade inte, utan gick framåt. Och redan efter någon timme kunde vi läsa att de gripit två personer.

Det är så de allra flesta poliser jag träffar på gör. De jobbar på. Folk spottar på dem, skäller, hotar och slår dem. Inte bara kriminella, utan även ”vanligt folk” som du och jag. Och politiker. De är för dåliga, för slarviga, klarar upp för få brott. Men trots det så jobbar de på. Kassa villkor, dåliga löner, omorganisationer. Och de jobbar oförtrutet på.

Och det ska vi vara tacksamma för.

För även om det finns de som lämnar polisyrket så hade de kunnat vara så många fler. Bara senaste tiden har vi läst om poliser i Uppsala som fick handgranater kastade mot sig när de var på väg från jobbet, entrén på Helsingborgspolisen som sprängdes. Eller polismannen i Västerås, vars hus besköts med automateld.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson uttalade sig snabbt på twitter ikväll om attacken mot Malmöpolisen. Bra så. Han har makt att se till att polisen får bra förutsättningar så det kan göra sitt jobb på ett vettigt sätt.

Men att attackera polismyndigheten är att attackera oss alla. Ingen kommer undan ansvar.

Det är dags att vi slutar skylla på andra och att vi alla säger ifrån. Du och jag.

Ingen rör vår polismyndighet! Poliserna är till för oss, betalda av oss och förtjänar oändligt mer uppskattning än vad de får idag.