Nya svaret om brödernas skuld: ”Kanske kan börja om nu”

Publicerad 2018-03-27

I nästan 20 år har bröderna betraktats som skyldiga till mordet på fyraårige Kevin.

Nu är den nya utredningen klar och i dag kommer bröderna att få veta: ska de betraktas som oskyldiga till mordet eller har åklagaren kommit fram till att den utpekade skulden ska kvarstå?

– Magkänslan är positiv, men jag vågar inte ha förhoppningar för jag blir så ledsen om det inte blir så, säger en av bröderna, Christian Karlsson.

Den 8 maj förra året fattade chefsåklagare Niclas Wargren beslut om att återuppta utredningen kring mordet på fyraårige Kevin, som miste sitt liv i augusti, 1998. Detta efter att SVT:s ”Dokument inifrån” och DN granskat fallet och visat på stora brister i utredningen. SVT:s dokumentärserie kunde berätta hur de båda barnen pressades av polisen i långa och många förhör, utan att ha tillgång till målsägandebiträde eller föräldrar.

Det erkännande man påstod sig ha fått spelades dessutom aldrig in.

Målet med den återupptagna utredningen har varit att se om bevisningen mot bröderna håller, eller om de har pekats ut felaktigt.

Nu är utredningen klar – och under tisdagen kommer chefsåklagare Niclas Wargren att hålla en presskonferens för att presentera vad den nya utredningen kommit fram till.

”Kanske kan börja om”

För Christian Karlsson, som tillsammans med sin bror Robin Dahlén pekades ut hösten 1998, känns det skönt att resultatet av den nya utredningen äntligen ska presenteras.

– Vi har en chatt i familjen och där fick jag reda på att utredningen var klar. Jag låg och sov när beskedet kom och jag blev väldigt glad att det äntligen nått ett slut. Vad det sedan resulterar i vet jag inte än, säger Christian Karlsson.

Hur känns det att få ett svar?

– Det kan jag inte ens föreställa mig, jag har inte ens vågat tänka på det. Det här kan förändra så mycket, både positivt och negativt, beroende på vilket utfall det blir. Jag kan inte förutse vad som kommer. En kanske kan börja om nu och börja leva ett normalt liv, säger Christian Karlsson.

Hur har det här året varit, sedan ni fick veta att de återupptagit utredningen?

– Vi har sagt att det får ta den tid det tar, bara det blir rätt den här gången, så det inte blir ett fel till. Så länge det blir färdigt är jag nöjd.

Materialet analyserades aldrig

Under den återupptagna utredningen har man hållit runt 80 förhör. Dessutom har man skickat in bland annat Kevins kläder på analys. Enligt Niclas Wargren undersöktes inte allt material under 1998 – bland annat avbeställde man provsvar efter att man pekat ut bröderna som skyldiga innan alla resultat kommit.

– Man kan ha synpunkter på att man ansåg sig färdiga innan man hade alla analyssvar, har chefsåklagare Niclas Wargren tidigare sagt till Aftonbladet.

Dessutom har en rättsläkare gått igenom obduktionsprotokollen som gjordes efter Kevins död. Bland annat har man velat få svar på om Kevin verkligen blev mördad.

– Vi måste i någon mån titta på om det överhuvudtaget är ett brott, har Niclas Wargren tidigare sagt.