Fridolin: ”En valrörelse som skrämmer”

Publicerad 2018-06-13

Miljöpartiets Gustav Fridolin skräms av den pågående valrörelsen.

I sitt tal på Järvaveckan slog han fast att allt för mycket energi går åt till att ställa människor mot varandra.

– Då vill jag säga att det avståndet som skapas mellan människor är det som verkligen är farligt, säger han.

Under onsdagskvällen var det Gustav Fridolins tur att tala på scenen på Järvaveckan. Miljöpartiets språkrör, som också är utbildningsminister i regeringen, fokuserade i sitt tal på framför allt miljö, skola och arbetstidsförkortning.

Fridolin slog fast att den pågående debatten inför höstens val ofta leder till en ”valrörelse som skrämmer”. Efter talet utvecklade han sitt resonemang för Aftonbladet.

– Det finns så mycket av diskussionen nu som faktiskt sätter människor mot varandra. Då vill jag säga att det avståndet som skapas mellan människor är det som verkligen är farligt. Ska vi möta de riktigt stora hoten, vare sig det är orättvisorna, krigen eller miljöförstöringen, så måste vi hålla ihop som land.

”Valrörelse som skrämmer”

Gustav Fridolin menar att den pågående debatten om migration, där flera partier kraftigt skärpt sin politik, lett till en diskussion som leder fel.

– Det är klart det är otäckt när man tar stora samhällsproblem och förvandlar det till ett problem som handlar om att människor som kommit hit från andra länder. Så är det inte.

– Vi ska bekämpa kriminaliteten i Sverige och bryta ned de kriminella gängen. Det löser vi just genom rättvisepolitik, förebyggande arbete och en stark och bra polis. Vi löser det inte genom att sluta hjälpa människor som behöver hjälp.

”Vi och SD står för helt olika uppfattningar”

Vilka partier står för det du skräms av?

– Jag brukar försöka tala om vad jag står för och vad jag tycker. Men här är det uppenbart att vi och Sverigedemokraterna står för helt olika uppfattningar om vad Sverige är och vad Sverige kan vara.

Vad kan ni i Miljöpartiet göra för att få till ett skifte i debatten?

– Det här talet på Järvaveckan är ett tillfälle. För mig blir det här ett tillfälle att lyfta de stora globala frågorna, att visa hur det vi gör i Sverige när vi är ett exempel för andra i klimatpolitiken, det innebär att vi visar ett ledarskap som gör att vi kan möta klimathotet på riktigt och beskriva hur det hänge samman med torka, krig och konflikter och att människor tvingas fly.