Ännu en manlig fästning har fallit

Hillary Clinton blev inte president i USA. I Sverige har fortfarande ingen kvinna varit statsminister.

Men en annan bastion har fallit. Metallarbetarna föreslås få Marie Nilsson som ny ordförande.

I Ryssland har misshandel inom hemmet åter blivit laglig. USA leds av en person som konstant nedvärderar, pikar och trakasserar kvinnor. Många förfäras, jämställdheten går fel riktning.

Men här hemma händer det grejor. LO-förbundet If Metall föreslås få en kvinnlig ordförande, den första i förbundets 129-åriga historia.
Det är Marie Nilsson, 53, i dag vice ordförande. Hon kommer från och bor i Stenungssund och jobbade under många år som drifttekniker på Borealis, tidigare Esso Chemical.

If Metall är ett manlig bålverk, bara var femte medlem är kvinna. Men om kongressen i maj godkänner valberedningens förslag kommer den nya förbundsledningen vara helt jämställd, två män och två kvinnor varav en är förbundsordförande.

LO är traditionellt manligt dominerat. I styrelse sitter tolv förbundsordföranden, bara två av dem är kvinnor. Det är ordförandena i Handels och Hotell och restaurang.

I tjänstemannafacket TCO ser det helt annorlunda ut. Åtta manliga och sju kvinnliga förbundsordföranden sitter i styrelsen som leds av ordföranden Eva Nordmark.

Man kan, som jag förstår att många av er redan gör, ifrågasätta om det är viktigt med vilket kön en person har. Och svaret är ja, det är det.

Det har exempelvis stor betydelse för vilka som gör karriär om det är en han eller en hon som leder en organisation eller ett företag. Hårddraget så ser män andra män medan kvinnor även ser kvinnor.

För en organisation som If Metall kan det också ha betydelse för vilka som söker sig till förbundet som medlemmar. Den legendariske Metallbasen Leif ”Blomman” Blomberg var stor och lång, dolde inte att han gillade öl och klädde sig ofta i rutig skjorta.

Hans manliga uppträdande attraherade säkert många. Medan andra kände sig främmande i den omgivningen.

I Sverige har många manliga bastioner fallit. Både LO och Svenskt näringsliv har haft en kvinnlig ordförande. Alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna har eller har haft en kvinnlig ordförande. Nästa statschef kommer att vara kvinna. Bland generaldirektörer och landshövdingar är det jämställt.

Men när nu If Metalls nästa ordförande blir Marie Nilsson intas ännu en fästning. Återstår gör posten som statsminister, de stora verkstadsföretagen och de stora börsbolagen. Där lyser kvinnorna med sin frånvaro - än så länge.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Följ ämnen i artikeln